“Η έκθεση του παρατηρητηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν δημοσιεύθηκε από τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων και δεν σχολιάστηκε, ούτε τέθηκε προς συζήτηση από τα κυβερνητικά στελέχη”
Δεκέμβριος 16, 2011.
« Η κοινωνία στην FYROM παραμένει βαθιά διχασμένη σε εθνοτικές γραμμές, ενώ οι δύο κύριες εθνοτικές ομάδες, οι Σλάβοι και οι Αλβανοί, ζει η μία απέναντι στην άλλη, χωρίς παράλληλα να συνδιαλέγονται, χωρίς να έχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους. Αυτή η παράλληλη συνύπαρξη παρατηρήθηκε κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών κομμάτων και σε άλλους τομείς της δημόσιας ζωής» αναφέρει έκθεση του Παρατηρητηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.
Σύμφωνα με την έκθεση, η έλλειψη διαλόγου μεταξύ των εθνοτήτων έχει οδηγήσει σε εντάσεις με κύριο στοιχείο την προκατάληψη που αλλοιώνει, κυρίως, την εικόνα των Αλβανών.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει προβεί στην αξιολόγηση αυτή αν και η συνολική εκτίμηση είναι ότι τα Σκόπια έχουν κάνει πολλά, όσον αφορά, τη Σύμβαση για την προστασία των δικαιωμάτων της (αλβανικής) κοινότητας και την εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας (του 2001).
Οι συντάκτες του Στρασβούργου αναφέρουν στο πόνημά τους, ότι στα Σκόπια από τα 341 σχολεία μόνο στα 59 υπάρχει παράλληλη διδασκαλία, όπου φοιτούν Σλάβοι και Αλβανοί, ενώ 15 σχολεία είναι τρίγλωσσα, γι’ αυτό απαιτούνται μέτρα ώστε να υπάρξει επικοινωνία μεταξύ των εθνοτήτων με κοινές δραστηριότητες που θα τους ενώσουν.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί ότι η εκπροσώπηση των Αλβανών στη δημόσια διοίκηση δεν βρίσκεται ακόμη στο κατάλληλο επίπεδο των αναλογούντων πληθυσμιακών ποσοστών.
Η έκθεση εφιστά επίσης την προσοχή στα δικαιώματα των Αλβανών οι οποίοι δεν απολαμβάνουν το δικαίωμα στην ιθαγένεια των Σκοπίων και πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα το οποίο προκαλείται κυρίως από τα δημόσιο ιδρύματα.
Το Στρασβούργο θέτει, ακόμη, σε αμφιβολία την συμπεριφορά της σκοπιανής αστυνομίας κατά των Ρομά, και η έκθεση επισημαίνει ότι αυτή η κοινότητα μαζί με τους Αλβανούς, αποτελούν τον κύριο όγκο των καταγγελιών που στρέφονται κατά του υπουργείου Εσωτερικών, για κακομεταχείριση τους.
Η έκθεση του Παρατηρητηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν δημοσιεύθηκε από τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων και δεν σχολιάστηκε και ούτε τέθηκε προς συζήτηση από κυβερνητικά στελέχη, αναφέρει ως κατακλείδα το αλβανικό δημοσίευμα.
Πηγή: inanews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου