Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011, 11:56
Οι ακραίες θερμοκρασίες και οι συχνές εναλλαγές του καιρού μάς αφήνουν εκτεθειμένους σε κρυολογήματα και ιώσεις. Μη χάνετε χρόνο, προλάβετέ τα με τη σωστή διατροφή!
Ένα ισορροπημένο και πλούσιο σε βιταμίνες διατροφικό πρόγραμμα μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας, προστατεύοντάς σας από μικρόβια και ιούς.
Παρακάτω θα βρείτε σε ποια τρόφιμα βρίσκονται οι πολύτιμες βιταμίνες που λειτουργούν ως ασπίδες ενάντια στα κρυολογήματα:
Βιταμίνες Ε και D: Η έλλειψή τους σχετίζεται και με αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού. Η βασική πηγή βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο στη διατροφή μας, άρα τα σπιτικά γεύματα μαγειρεμένα με ελαιόλαδο βάζουν τις ισχυρές βάσεις ενάντια στις ιώσεις.
Η βιταμίνη D παράγεται κάτω από το δέρμα μας με τη βοήθεια της έκθεσης στον ήλιο. Επιχειρήστε, λοιπόν, τις ηλιόλουστες ημέρες να εκμεταλλευτείτε τον ήλιο, κάνοντας μια βόλτα για τουλάχιστον 10 λεπτά. Τις υπόλοιπες ημέρες βάλτε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D, όπως τα ψάρια, το συκώτι, και εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως γάλα ή φυσικούς χυμούς.
Βιταμίνη C, β-καροτένιο, ρεσβερατρόλη, αντιοξειδωτικά: Τα εσπεριδοειδή και οι φυσικοί χυμοί τους, καθώς και τα ακτινίδια, πρωταγωνιστούν σε βιταμίνη C, τα πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα και σκούρα πράσινα λαχανικά και φρούτα είναι οι καλύτεροι αντιπρόσωποι του β-καροτένιου (π.χ. καρότο, σπανάκι, χόρτα, μπρόκολο), ενώ τα μούρα, τα σκούρα κόκκινα φρούτα και οι χυμοί τους αποτελούν καλούς αντιπροσώπους της ρεσβερατρόλης, αλλά και αντιοξειδωτικών όπως οι πολυφαινόλες.
Σίδηρος- ψευδάργυρος- σελήνιο: Η επαρκής πρόσληψή τους, κυρίως στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και στα παιδιά και τους εφήβους που εμφανίζουν πιο συχνά ελλείψεις, συνδέεται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Το κόκκινο κρέας, το συκώτι, το σκουρόχρωμο κρέας των πουλερικών, καθώς και τα όσπρια, το σπανάκι και άλλες φυτικές πηγές σιδήρου, σε συνδυασμό πάντα με τη βιταμίνη C, είναι απαραίτητα ώστε να εξασφαλίσουν το σίδηρο στο σώμα μας.
Αντίστοιχα, καλές πηγές ψευδαργύρου είναι τα θαλασσινά, τα ψάρια, το κρέας και τα μανιτάρια, ενώ σεληνίου είναι όλα τα παραπάνω, καθώς και τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί.
Πηγή: Prevention
Ένα ισορροπημένο και πλούσιο σε βιταμίνες διατροφικό πρόγραμμα μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας, προστατεύοντάς σας από μικρόβια και ιούς.
Παρακάτω θα βρείτε σε ποια τρόφιμα βρίσκονται οι πολύτιμες βιταμίνες που λειτουργούν ως ασπίδες ενάντια στα κρυολογήματα:
Βιταμίνες Ε και D: Η έλλειψή τους σχετίζεται και με αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού. Η βασική πηγή βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο στη διατροφή μας, άρα τα σπιτικά γεύματα μαγειρεμένα με ελαιόλαδο βάζουν τις ισχυρές βάσεις ενάντια στις ιώσεις.
Η βιταμίνη D παράγεται κάτω από το δέρμα μας με τη βοήθεια της έκθεσης στον ήλιο. Επιχειρήστε, λοιπόν, τις ηλιόλουστες ημέρες να εκμεταλλευτείτε τον ήλιο, κάνοντας μια βόλτα για τουλάχιστον 10 λεπτά. Τις υπόλοιπες ημέρες βάλτε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D, όπως τα ψάρια, το συκώτι, και εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως γάλα ή φυσικούς χυμούς.
Βιταμίνη C, β-καροτένιο, ρεσβερατρόλη, αντιοξειδωτικά: Τα εσπεριδοειδή και οι φυσικοί χυμοί τους, καθώς και τα ακτινίδια, πρωταγωνιστούν σε βιταμίνη C, τα πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα και σκούρα πράσινα λαχανικά και φρούτα είναι οι καλύτεροι αντιπρόσωποι του β-καροτένιου (π.χ. καρότο, σπανάκι, χόρτα, μπρόκολο), ενώ τα μούρα, τα σκούρα κόκκινα φρούτα και οι χυμοί τους αποτελούν καλούς αντιπροσώπους της ρεσβερατρόλης, αλλά και αντιοξειδωτικών όπως οι πολυφαινόλες.
Σίδηρος- ψευδάργυρος- σελήνιο: Η επαρκής πρόσληψή τους, κυρίως στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και στα παιδιά και τους εφήβους που εμφανίζουν πιο συχνά ελλείψεις, συνδέεται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Το κόκκινο κρέας, το συκώτι, το σκουρόχρωμο κρέας των πουλερικών, καθώς και τα όσπρια, το σπανάκι και άλλες φυτικές πηγές σιδήρου, σε συνδυασμό πάντα με τη βιταμίνη C, είναι απαραίτητα ώστε να εξασφαλίσουν το σίδηρο στο σώμα μας.
Αντίστοιχα, καλές πηγές ψευδαργύρου είναι τα θαλασσινά, τα ψάρια, το κρέας και τα μανιτάρια, ενώ σεληνίου είναι όλα τα παραπάνω, καθώς και τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί.
Πηγή: Prevention
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011, 11:56
Με πληροφορίες από Zougla.gr
Με πληροφορίες από Zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου