27 Ιουλίου 2011

Στ. Λαμπρινίδης: Η αύξηση του εθνικισμού στην Αλβανία, υπονομεύει τις διμερείς μας σχέσεις



Στην σημερινή του ομιλία στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων  της Βουλής, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος  Σ. Λαμπρινίδης, αφού ανέπτυξε τους πέντε στρατηγικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής, αναφέρθηκε και στην Ελληνική Μειονότητα και εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αύξηση του εθνικισμού στην Αλβανία.  


«Το ίδιο συμβαίνει στην Αλβανία, όπου η πολιτική κρίση κρατάει δέσμια την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.  Ταυτόχρονα, η αύξηση του εθνικισμού, που στρέφεται συστηματικά ενάντια στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα και υπονομεύει τις διμερείς μας σχέσεις, προκαλεί εύλογο προβληματισμό.  Έχουμε καταστήσει σαφές στην αλβανική πλευρά ότι η κατάσταση της μειονότητας αποτελεί βαρόμετρο στις σχέσεις μας».


Οι πέντε στρατηγικοί άξονες της εξωτερικής πολιτικής:

·    Πρώτον, ασφάλεια και ευημερία.  Στην άμεση γειτονιά μας, η επίλυση του Κυπριακού και προβλημάτων στις σχέσεις μας με γείτονες, η προώθηση της καλής γειτονίας, της ασφάλειας, της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας και η αναβάθμιση του περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας.  Έμφαση πάντα στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

·     Δεύτερον, δυναμισμός της Ελλάδας και εξωστρέφεια. Στη διεθνή και ευρωπαϊκή σκηνή, η ανάπτυξη μιας εξωστρεφούς και δυναμικής εξωτερικής πολιτικής, μέσω περαιτέρω ανάπτυξης του πλέγματος των διμερών διακρατικών σχέσεων, της διεύρυνσης και εμβάθυνσης των σχέσεων με στρατηγικούς εταίρους, της αναβάθμισης του ρόλου της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς, και της ουσιαστικής συμβολής της Ελλάδας στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο.

·     Τρίτον, οικονομική διπλωματία και οικονομική παρουσία.  Ανάπτυξη μιας στρατηγικά σχεδιασμένης οικονομικής διπλωματίας με στόχους την προώθηση των εξαγωγών, την προσέλκυση επενδύσεων, την υποστήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό, την ενίσχυση του τουρισμού, την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας σε κρίσιμους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η ναυτιλία, στους οποίους η χώρα μας έχει, ως γνωστόν, συγκριτικά πλεονεκτήματα.

·     Τέταρτον, συστράτευση και συσπείρωση του απόδημου ελληνισμού στην πανεθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης του κράτους και προσέγγιση και άλλων Κοινοτήτων ανά τον κόσμο, πολιτών ξένων χωρών που μπορούν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

·     Πέμπτον, η εικόνα της Ελλάδας.  Η ανάπτυξη μιας δυναμικής, συντονισμένης και αποτελεσματικής επικοινωνιακής πολιτικής και δημόσιας διπλωματίας, με στόχο τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: