31 Ιουλίου 2011

Κλειδί για την ανάπτυξη η συνεργασία




Ικανοποιητική κρίνεται η συμμετοχή Ηπειρωτών του εξωτερικού στις εργασίες του 2ου Τακτικού Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών του Εξωτερικού που ξεκίνησε χθες το πρωί στα Γιάννινα. Στην επίσημη έναρξη του συνεδρίου που έγινε χθες το βράδυ στο ξενοδοχείο Grand Serai – Xenia, την κυβέρνηση αναμενόταν να εκπροσωπήσει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και ΑνταγωνιστικότηταςΜιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενώ παρών ήταν και ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΒουλήςΓρηγόρης Νιώτης.Στην εναρκτήρια συνεδρίαση το μήνυμα που θέλησαν να στείλουν οι εκπρόσωποι της Ηπειρωτικής αποδημίας, όπως όμως και οι πολιτικοί εκπρόσωποι της περιοχής στην κεντρική και τοπική σκηνή ήταν ότι μέσα από τον κοινό αγώνα και την επίσης κοινή προσπάθεια είναι δυνατό να ξεπεράσουμε την κρίση και η Ήπειρος να βαδίσει ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης.Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού Χρυσόστομος Δήμου αναφέρθηκε στο στόχο της διοργάνωσης που όπως είπε δεν είναι άλλος από το να τεθούν οι βάσεις της μελλοντικής συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς και τους Ηπειρώτες του εξωτερικού.Επίσης, τόνισε, ότι η εικόνα της χώρας, επομένως και της Ηπείρου στο εξωτερικό, λόγω της κρίσης και όσων αυτή έχει προκαλέσει δεν είναι η καλύτερη δυνατή, ενώ κατέληξε λέγοντας, ότι είναι εξαιρετικά επίκαιρη η συζήτηση για το θέμα της Β. Ηπείρου ειδικά ενόψει της απογραφής του πληθυσμού στη γειτονική Αλβανία.

Οι βουλευτές 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν οι βουλευτές Ιωαννίνων Θ. Οικονόμου και Στ. Καλογιάννης, με τον πρώτο να τονίζει, ότι στη σημερινή πολύπλοκη συγκυρία, η συλλογικότητα και ο ορθολογισμός είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες πρέπει να στηριχθούμε για να περάσουμε απέναντι το ποτάμι. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις επώδυνες αλλαγές που προωθούνται σήμερα στην Ελλάδα, «όχι πάντα με τους ρυθμούς και την αποφασιστικότητα που απαιτείται, για να αλλάξουν νοοτροπίες αλλά και ταμπού,δογματικές αντιλήψεις που μας στερούσαν σε ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια». Σε αυτή την προσπάθεια με εθνικό πρόσημο, ο Θανάσης Οικονόμου ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να σταθούν αρωγοί στο μέτρο των δυνατοτήτων του καθενός, καθώς «γνωρίζετε από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι να έχεις ευκαιρίες, αξιοκρατία και να βλέπεις τους κόπους σου να πιάνουν τόπο». Κατέληξε τονίζοντας ότι αυτή η εθνική προσπάθεια δεν εξαιρεί κανέναν και μας χρειάζεται όλους. Ο κ. Καλογιάννης από την πλευρά του τόνισε ότι η Ήπειρος έχει προοδεύσει τα τελευταία χρόνια, έκανε αναφορά σε όσα συντελέστηκαν την προηγούμενη πενταετία και τόνισε, ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας, το τελευταίο εξάμηνο έχουν σταματήσει οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης, όπως η Ιόνια οδός και ο άξονας Κεντρικής Ελλάδος (Ε-65) που θα συνδέσει την Ήπειρο με τον αυτοκινητόδρομο Αθήνα – Θεσσαλονίκη και αφορούν άμεσα την Ήπειρο.Ακόμη έκανε αναφορά στο Ρυθμιστικό Σχέδιο των Ιωαννίνων, που επίσης έχει καθυστερήσει, αλλά και στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και την πρόοδο που έχει συντελεστεί.Τέλος αναφέρθηκε στην πρόταση της ΝΔ για την επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως αυτή έχει διατυπωθεί από τον Αντ. Σαμαρά.«Για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη διάσωση του τόπου μας, που αποτελεί πλέον εθνικό στόχο, χρειάζεται να κινητοποιήσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και τον παντοδύναμο απόδημο Ελληνισμό, όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ. Ιδρύματα, χορηγίες, εθελοντισμός, μπορούν να έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία και είναι απολύτως συνυφασμένα με την παράδοση της Ελλάδας, την παράδοση των εθνικών ευεργετών, των Ηπειρωτών ευεργετών.
Ο περιφερειάρχης και
ο δήμαρχος της πόλης

Το λόγο πήραν στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και ο δήμαρχος Φ. Φίλιος. Ο κ. Καχριμάνης τόνισε, ότι με την κοινή προσπάθεια όλων θα ξεπεραστεί η κρίση και κάλεσε τους απόδημους Ηπειρώτες να στηρίξουν τον τόπο καταγωγής τους, επενδύοντας σε αυτόν.
«Κάποτε η Ήπειρος ήταν η τελευταία περιφέρεια της Ευρώπης. Σήμερα δεν είναι και αυτό οφείλεται σε όλους όσοι προσπάθησαν. Από τη δεκαετία του ’80 κάναμε ένα μεγάλο λάθος. Ξεχάσαμε τους ανθρώπους του μόχθου, αφήσαμε τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας στο περιθώριο και γιγαντώσαμε το δημόσιο. Τώρα, πληρώνουμε τα λάθη αυτά, με την κοινή προσπάθεια όλων όμως, θα ξεπεράσουμε την κρίση και τα προβλήματα», σημείωσε.Ο κ. Φίλιος καλωσόρισε τους απόδημους Ηπειρώτες σημειώνοντας πως τέτοιου είδους εκδηλώσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως μία μόνιμη γέφυρα μεταξύ των αποδήμων και της Ηπείρου.Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή και τόνισε πως ο Δήμος με τα έργα που εκτελεί και όσα διεκδικεί βρίσκεται στην πρωτοπορία.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να αποτελέσει μέρος του συνολικού προβλήματος της χώρας. Έχει την αυτοτέλειά της, ειδικά στην χάραξη αναπτυξιακής πολιτικής και μπορεί να αναπτύξει συνεργασίες για νέες επενδύσεις στον τόπο. Επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη», σημείωσε ο Δήμαρχος. Ο κ. Φίλιος έκανε εκτενή αναφορά στις δυνατότητες που υπάρχουν στους τομείς τουρισμού και αθλητισμού σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες επενδύσεων.Τέλος ο δήμαρχος κάλεσε τους απόδημους, μέσω των οργανώσεών τους, εν όψει των αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση, να στηρίξουν την ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο πρέπει να λειτουργήσει ως το κορυφαίο ΑΕΙ στην Βορειοδυτική Ελλάδα, παίρνοντας υπό την σκέπη του σχολές και τμήματα που λειτουργούν σήμερα στο Ιόνιο, τη Δυτική Μακεδονία και την Κέρκυρα.
Άλλες τοποθετήσεις
Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο πρώην δήμαρχος Ν. Γκόντας, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Κάτσινος, ο δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου και ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Γ. Οικονόμου.Ο κ. Οικονόμου σημείωσε μεταξύ άλλων πως στη νέα εποχή, πρέπει να υπάρξει συνένωση των δυνάμεων όλων των Ηπειρωτών με σκοπό την προκοπή του τόπου.«Να αναδείξουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που καθόρισαν την πορεία στο χώρο και τον χρόνο του Ηπειρώτη. Εμείς ως Πανηπειρωτική τροποποιήσαμε το καταστατικό μας, έτσι ώστε οι πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι σύλλογοί σας να συμμετέχουν ενεργά στις διεργασίες της Συνομοσπονδίας να συμμετέχετε δηλαδή ακώλυτα και ισότιμα ως επίτιμα μέλη με ισχυρή φωνή και λόγο. Αυτή τη σχέση ήρθα εδώ να διαλαλήσω, αυτή τη σχέση πρέπει να χτίσουμε. Η Ήπειρος μας χρειάζεται όλους. Και οι Ηπειρώτες όπου και αν ζουν χρειάζονται μια πατρίδα, μια μάνα που θα κρατάει στη ποδιά της όλα τα παιδιά και θα φεγγοβολάει από χαρά και ικανοποίηση. Μια μάνα που δεν της ταιριάζει να χαμηλώνει το μαύρο κεφαλομάντηλο για να κρύβει τον καημό και τα δάκρυα», κατέληξε.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: