Με την ευκαιρία της 97ης επετείου της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας (17 Μαϊου 1914) με το οποίο επισφραγίστηκε η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, η Νεολαία Βορειοηπειρωτών Αχαΐας, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας «Ο Πύρρος» και τη Νεολαία Ορθόδοξου Συναγερμού, πραγματοποίησε στις 21 Μαΐου εκδήλωση στην Κρανιά της επαρχίας Μεσοποτάμου, στο μνημείο του εξαίρετου οπλαρχηγού της Ηπείρου Θύμιου Λιώλη.
Η εκδήλωση άρχισε με τρισάγιο στη μνήμη των Αγωνιστών του 1914 από τον πατέρα Χρήστο Παππά, ο οποίος μνημόνευσε τα ονόματα του Προέδρου των μελών της προσωρινής Κυβέρνησης της Αυτονόμου Ηπείρου.
Τους παρόντες καλωσόρισε ο πρόεδρος της Κοινότητας Κρανιάς Αχιλλέας Καϊσης, αναφέροντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο βορειοηπειρωτικός χώρος λόγω της εγκατάλειψης του τόπου, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στους νέους για επιστροφή στα πάτρια εδάφη.
Στη συνέχεια χαιρέτισε την εκδήλωση ο πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας Σταύρος Γκίνος, ο οποίος πριν μιλήσει για το ιστορικό της ημέρας ζήτησε από τους παρόντες να κρατήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Χιμαραίου εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα που δολοφονήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από Αλβανούς εξτρεμιστές.
Ο κ. Γκίνος μίλησε για τους αγώνες του Εξαίρετου Οπλαρχηγού της Ηπείρου Θύμιου Λιώλη και την εποποιία του 1914, καθώς και για την επικαιρότητα με τις προκλήσεις που βιώνει τελευταία ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός, απευθύνοντας κάλεσμα στην αλβανική πολιτεία να σεβαστεί στην πράξη τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου βάσει των διεθνών συνθηκών που η ίδια έχει υπογράψει, όπως την διενέργεια απογραφής πληθυσμού που θα συμπεριλαμβάνει τα ερωτήματα της εθνικότητας και του θρησκεύματος, την τοποθέτηση ελληνικών πινακίδων στους δρόμους των περιοχών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, τη χρήση της ελληνικής γλώσσας στις αναγνωρισμένες μειονοτικές κοινότητες καθώς και την αναγνώριση ως Εθνική Ελληνική Μειονότητα επαρχίες όπου πλειοψηφεί ελληνικός πληθυσμός, οι οποίες δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί.
Ο πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαϊας τόνισε παράλληλα ότι το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας δεν είναι ένα ουτοπικό για το σήμερα ιστορικό γεγονός αλλά η βάση για τη χάραξη των εθνικών διεκδικήσεων του Ελληνισμού.
Χαιρετισμό απηύθυνε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος αναφερόμενος στις προκλήσεις των τελευταίων καιρών, για να υπογραμμίσει πως μόνο με ενότητα και συμμετοχή μπορεί να είναι πιο δυνατή η φωνή των διεκδικήσεων.
Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο πρόεδρος της Νεολαίας Ορθόδοξου Συναγερμού Γιάννης Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος ζήτησε την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας και την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, αλλά και τον σεβασμό όλων των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.
Το μήνυμα της εκδήλωσης αποτυπώθηκε στα μπλουζάκια που έγραφαν τα συνθήματα «ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΩΡΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ» και «ΔΗΛΩΝΩ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ».
Στεφάνια στο μνημείο του εθνικού ήρωα Θύμιου Λιώλη κατέθεσαν: ο απόγονος της οικογένειας του Εξαίρετου Οπλαρχηγού της Ηπείρου, Χρήστος Λιώλης, ο πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας Σταύρος Γκίνος, ο πρόεδρος της Νεολαίας Ορθόδοξου Συναγερμού Γιάννης Παναγιωτακόπουλος, ο πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Θεοφάνης Καλυβιώτης, το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας «Ο Πύρρος» Χρήστος Αργύρης, εκπρόσωπος της Επιτροπής Εθνικής Μνήμης, ο πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος, ο Έπαρχος Μεσοποτάμου Θεμιστοκλής Καϊσης, ο Έπαρχος Αλύκου Χρήστος Καϊσης, ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης Ομόνοιας Κρανιάς Χρήστος Σταύρου.
Στο τέλος της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους ήρωες του Αυτονομιακού Αγώνα του 1914 και εψάλλη ο ελληνικός εθνικός ύμνος, με τους παρευρισκόμενους να συμφωνούν και να υπόσχονται ότι η επετειακή αυτή εκδήλωση πρέπει να γίνει θεσμός που θα έχει κάθε φορά μεγαλύτερη παρουσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου