28 Ιουνίου 2011

Γ. Παπανδρέου: Ψηφίστε για την 5η δόση και το νέο δάνειο


   Πουλακίδας Κ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 28/06/2011
Με τεχνητά διλήμματα και εκκλήσεις στον... πατριωτισμό ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε χθες τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε στους βουλευτές του ότι μετά από δύο χρόνια τα πράγματα θα είναι ευνοϊκότερα, προκειμένου να κερδίσει πολιτικό χρόνο διετίας για τον εαυτό του, αλλά δεν είπε ότι η οικονομία και μετά το 2013 θα είναι σε κρίση και η Ελλάδα δεν θα μπορεί να βγει στις αγορές.
"Δεν ζητώ να ακούσετε τις έξωθεν πιέσεις. Ζητώ να ακούσετε την ψυχή σας, την εσωτερική σας πατριωτική συνείδηση" είπε ο Γ. Παπανδρέου θεωρώντας ότι "η ψήφος αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία που έχει η χώρα να ορθοποδήσει".

Μεταφορά τεχνογνωσίας οι τοποτηρητές!
Με το Μεσοπρόθεσμο εξασφαλίζουμε "με το σπαθί μας την 5η δόση, την ασφάλεια να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις", αλλά και το νέο δανειακό πρόγραμμα, είπε ο Γ. Παπανδρέου, ενώ έκανε το άσπρο μαύρο ισχυριζόμενος ότι η διεθνής επιτήρηση και οι ξένοι τοποτηρητές αποτελούν "μεταφορά τεχνογνωσίας"!
"Με την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος αλλά και του εφαρμοστικού νόμου θα κλείσει μια μεγάλη περίοδος αβεβαιότητας για όλους τους Έλληνες. Και ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο στον αγώνα που καταβάλλει η χώρα μας" ήταν η υπόσχεση του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές του λέγοντας ότι "τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησής μας, όλη μας η προσπάθεια, εκτός από την αυτονόητη δημοσιονομική εξυγίανση, θα έχει ως επίκεντρο το εθνικό μας σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας". Δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους και ότι θα κρατήσει ενήμερα όλα τα κόμματα για την πορεία τους και ότι "το 2013 θα ζητήσουμε την ψήφο του λαού".
Εκτός όμως από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου έδειξε ότι προσδοκεί στήριξη και από βουλευτές άλλων κομμάτων (είναι τυχαίο ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θα ψηφίσει κατά συνείδηση, σύμφωνα με όσα είπε ο βουλευτής της Γιάννης Κοντογιάννης;). Κάλεσε τα άλλα κόμματα επισημαίνοντας ότι "η ψηφοφορία που θα ακολουθήσει δεν είναι απλώς μια εθνική και μια πατριωτική μας υποχρέωση. Είναι και μια μεγάλη ευκαιρία για όλες τις δυνάμεις, που θέλουν η Ελλάδα ν’ αφήσει πίσω της την κρίση". "Όλοι κάναμε λάθη, όλοι είμαστε υπεύθυνοι για τη διόρθωση της πορείας της χώρας μας. Αυτή είναι η υπεύθυνη στάση απέναντι στην πατρίδα" είπε και πρόσθεσε: "Δεν σας καλώ απλώς να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο. Σας καλώ να ψηφίσετε με το χέρι στην καρδιά Ελλάδα".
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι επιλέγει την "εύκολη και ανέξοδη κριτική", ότι "μένει και σήμερα έξω από τον χορό συνεχίζει να φυγομαχεί" λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "μιλούν για επαναδιαπραγμάτευση αλλά αρνούνται να αναλάβουν κάθε ευθύνη όταν τους λέμε για συνδιαπραγμάτευση". "Η πολιτική τους τούς αναγκάζει να ταυτίζονται με όσους κερδοσκοπούν και ποντάρουν στη χρεωκοπία της Ελλάδας" είπε για την αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι η χώρα σήμερα πληρώνει το έλλειμμα των 36 δισ. του 2009 και την ύφεση 2% που άφησε η Ν.Δ.

Μ. Κεφαλογιάννης κατά Θ. Πάγκαλου
Το θέμα Πάγκαλου έθεσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης λέγοντας ότι έπρεπε να δώσει εξηγήσεις, καθώς "δεν μιλά ο αντιπρόεδρος μίας κυβέρνησης για τανκς, ειδικά σε μία χώρα που έχει περάσει δικτατορία". Ο Μ. Κεφαλογιάννης επεσήμανε ότι "οι Ευρωπαίοι αγοράζουν χρόνο", ενώ τόνισε ότι "η υπερήφανη στάση της Ν.Δ. και του Α. Σαμαρά δίνει πραγματικά χείρα βοηθείας" στην κυβέρνηση.

Ονομαστική και 180 ζητά το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ αποχώρησε από τη συζήτηση καταθέτοντας αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, ενώ επεσήμανε ότι το Μεσοπρόθεσμο η κυβέρνηση οφείλει να το περάσει με 180 ψήφους. Ο εισηγητής του Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε "λαιμητόμο για τον λαό" το νομοσχέδιο και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση από την μεταπολίτευση. "Δεν έχετε ενδοιασμό να φτάσετε και στο μεδούλι" είπε και πρόσθεσε ότι "εκβιάζετε και απειλείτε τον λαό να γίνει ραγιάς". Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις Πάγκαλου καλώντας τον πρωθυπουργό να τις αποδοκιμάσει.

ΛΑΟΣ: Με 180 για να πιεστεί η Ν.Δ.
Με στόχο να πιέσει τη Ν.Δ., ο Γιώργος Καρατζαφέρης επέμεινε και χθες στο αίτημά του προς την κυβέρνηση να απαιτήσει την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου με 180 ψήφους. "Εάν συνεχίσει να αυθαδιάζει η Ν.Δ., πηγαίνετε με 180 για να δείτε ποιο ζώο τρώει καλαμπόκι" είπε αποκαλώντας εμμέσως "κότα" την αξιωματική αντιπολίτευση. Πάντως ο ΛΑΟΣ ζητά ονομαστική ψηφοφορία και καταψηφίζει το Μεσοπρόθεσμο, διότι "δεν τίθεται, όπως με το Μνημόνιο, το εάν προχωρά ή όχι η χώρα. Μην το μπερδεύετε με πέρυσι που σας δώσαμε μία ευκαιρία". Ο πρόεδρός του ζήτησε τη θυσίας μίας Ιφιγένειας, μίας ΔΕΚΟ.
Ο Γ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο για "ψήφο υπό 'επιστράτευση'", επισημαίνοντας ότι "ακούγονται εκβιαστικά διλήμματα αυτές τις ημέρες και οι νοηματικές διαδρομές των βουλευτών είναι σκιασμένες, φοβισμένες". Δεν κάναμε πολλά βήματα από το 1974, όταν λέγαμε "Καραμανλής ή τανκς" και σήμερα "ψηφίζετε ή τανκς" είπε, ενώ κινούμενος σε γραμμή ΚΚΕ είπε ότι ο πρόδρομος του μνημονίου είναι το Μάαστριχτ!
* Με επιστολή της η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα ενημέρωσε πως δεν θα συμμετάσχει στη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
ΠΗΓΗ:Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: