27 Μαΐου 2011

"Οι καρέκλες μερικών είναι πάνω από την Ελλάδα"


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011, 17:29


 Σε πλήρες ναυάγιο κατέληξε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ήταν ο μόνος αρχηγός κόμματος ο οποίος προέβη σε δηλώσεις κατά την έξοδό του.
 «Οι καρέκλες μερικών είναι πάνω από την Ελλάδα» αρκέστηκε να πεί αποφεύγοντας σε πρώτη φάση να κατονομάσει ποιον πολιτικό εννοούσε. Από τα πολιτικά συμφραζόμενα, ωστόσο, κατέστη αμέσως σαφές ότι φωτογράφιζε τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Αργότερα, μέσω «διαρροών» από το περιβάλλον του κ. Καρατζαφέρη επιβεβαιώθηκε η αίσθηση η οποία ήδη είχε δημιουργηθεί.
Τι είπε ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας
 «Θα προχωρήσω μόνος μου», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, διάρκειας περίπου τρεισήμισι ωρών.
 Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την παρούσα συγκυρία ώρα μεγάλων αποφάσεων και τόνισε ότι οι πολιτικές δυνάμεις έχουν ιστορικό καθήκον να συνεννοηθούν. Εκτίμησε επίσης ότι υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη εθνικής συνεννόησης.
Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά το «ναυάγιο»
Για πλήρες αδιέξοδο έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καταλόγισε στην κυβέρνηση «ότι δεν έχει διάθεση για συναίνεση στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου».
 «Προτείναμε την πιο ισχυρή βάση για συναίνεση: τη συναίνεση για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου με έμφαση στην μείωση των φορολογικών συντελεστών και τα υπόλοιπα μέτρα τόνωσης της οικονομίας σε συνδυασμό με τα μέτρα καταπολέμησης της σπατάλης», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση για συναίνεση στην επαναδιαπραγμάτευση όπως άλλωστε δεν είχε διαπραγματευθεί το Μνημόνιο ούτε στην αρχή».
 Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου συζητά το φορολογικό, μόνον αν πειστεί η τρόικα, και ότι του απάντησε «πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ μας πρώτα και μετά να πάμε να διαπραγματευθούμε με την τρόικα».
Η ότι «δεν είναι η δική μας διαφωνία που οδήγησε σε πλήρες αδιέξοδο και πρόσθεσε ότι ακόμη κι αν συμφωνούσε από εδώ και στο εξής στην ίδια αποτυχημένη συνταγή δεν θα άλλαζε τίποτε».
 Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ότι «μετά από μια εβδομάδα καλλιεργούμενης στρατηγικής φόβου ο πρωθυπουργός ζήτησε σύνοδο πολιτικών αρχηγών χωρίς να υπάρχει κανένα καινούργιο στοιχείο και ουσιαστικά χωρίς περιεχόμενο».
 Ο κ. Καρατζαφέρης μετά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο δήλωσε πως κάποιοι από τους πολιτικούς προτίμησαν την καρέκλα από το μέλλον του τόπου και χαρακτηριστικά είπε: «Οψόμεθα».
 Κάλεσμα στους πολίτες να μην παγιδευτούν σε εκβιασμούς απηύθηνε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της από τη Βουλή μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Τόνισε επίσης ότι απέναντι στα εκβιαστικά διλήμματα που τίθενται στο λαό, οι πολίτες έχουν στο επίκεντρο ένα πραγματικό δίλημμα με δύο διαφορετικά σκέλη: Ή να χρεοκοπήσει ο λαός οριστικά και αμετάκλητα ή με τη στάση του να οδηγήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα στην ενίσχυση του ενιαίου μετώπου των εργατών και των νέων με στόχο μια σχεδιασμένη αντεπίθεση.
 Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν θα διστάσουν να σμικρύνουν την Ε.Ε. για να μείνει, όπως είπε μόνο ο σκληρός πυρήνας. «Λύση και διέξοδος υπάρχει όταν κανείς στοχεύει στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, στην μετατροπή του πολιτικού συστήματος και όχι στη μεταμφίεσή του», επισήμανε. «Αυτό που επείγει, πρόσθεσε, είναι η ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και η ενίσχυσή του».
 «Η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα σε πρωτοφανή κρίση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε συναίνεση στην πολιτική που ακολουθείται, καθώς και στο μνημόνιο.
 Σε πολύ υψηλούς τόνους, είπε: «Ας μας εξηγήσει ο πρωθυπουργός γιατί εκεί που απέτυχε χθες θα επιτύχει αύριο; Για πόσο ακόμα θα κυβερνά με σύμμαχο το φόβο και με εργαλείο τον εκβιασμό;». Παράλληλα αναφέρθηκε και στην πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ για δημοψήφισμα.
Η σύσκεψη
 Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ξεκίνησε στις 12:30 μ.μ., με αντικείμενο τις εξελίξεις στην οικονομία, και ολοκληρώθηκε μετά από τρεισήμισι ώρες.
 Οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν αρχίσει να προσέρχονται στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά τις 12:00. Πρώτη έφθασε η γ.γ. του Κ.Κ.Ε. Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόμενη από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Μάκη Μαΐλη, και τον επικεφαλής του γραφείου Τύπου, Παναγιώτη Μεντρέκα.
 Λίγα λεπτά αργότερα, κάθισε δίπλα της ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο συνόδευαν ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, και ο διευθυντής του γραφείου του Κ. Παππάς.
 Τρίτος έφθασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, μαζί με τους κ.κ. Κώστα Αρβανιτόπουλο, Χρύσανθο Λαζαρίδη και Γιάννη Μιχελάκη.
 Ακολούθησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., τον οποίο συνόδευαν ο πρέσβης Γ. Γεωργίου και ο βουλευτής Άδωνις Γεωργιάδης.
 «Δεν έχει υελειώσει το θέμα συνεννόησης»
 Κυβερνητικοί κύκλοι πάντως ανέφεραν ότι «το κλίμα δεν είναι ψυχροπολεμικό - από εμάς δεν έχει τελειώσει το θέμα της συνεννόησης».
 Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι εκτιμούν πως το όλο κλίμα κι η συνολική αντιμετώπιση της όλης κατάστασης από τους πολιτικούς αρχηγούς, άφηνε κάποια περιθώρια συζήτησης, χωρίς, όμως, να σημειώνεται συνολική μετατόπιση των αρχηγών από τις θέσεις τους.
 Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε, διότι η κυβέρνηση επιθυμεί, με κάθε τρόπο, συνεννόηση, καθώς η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, όχι γιατί ακούγονται «αστεία», όπως χαρακτηρίστηκαν, επιχειρήματα «περί εξόδου της χώρας από το ευρώ», αλλά διότι δεν υπάρχουν περιθώρια «πισωγυρίσματος».
 Ο πρωθυπουργός, συνέχιζαν οι ίδιοι κύκλοι, έθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και συγκεκριμένα ερωτήματα στους πολιτικούς αρχηγούς και ειδικότερα:

- Πρέπει να προχωρήσουμε με την συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τους εταίρους μας;  - Πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα;
- Πρέπει να έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς;
 - Πρέπει να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις;
 Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά στο σκέλος των προτάσεων, στη διάρκεια της σύσκεψης, αναφέρθηκε ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης κάποιων ζητημάτων, ακόμα και με την τοποθέτηση προσώπων κοινής αποδοχής σε θέσεις, όπως το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης με την τρόικα.
 Σε ό,τι αφορά στο φορολογικό ζήτημα, οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός είπε πως και αυτό συζητείται, αλλά λαμβανομένου υπόψη του ελλείμματος, οπότε πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα για τη μείωσή του.
 Αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός για ενδεχόμενη συνάντηση των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων, αυτή, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, δεν έτυχε απάντησης.
 «Η κυβέρνηση θα κάνει την δουλειά της» - υπογράμμιζαν οι κυβερνητικοί κύκλοι - και πρόσθεταν ότι «παραμένουμε ανοιχτοί στο να συζητήσουμε, αλλά έχουμε να κλείσουμε μια διαπραγμάτευση και θα το πράξουμε».
 Επιπλέον, οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου η χώρα να λάβει την 5η δόση του δανείου, εκτιμώντας παράλληλα ότι δεν θα τεθεί ζήτημα και προσθέτοντας ότι το θέμα της συναίνεσης θα συνυπολογιστεί στην αξιολόγηση της τρόικας και ότι, σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιθυμεί την ισχυροποίηση της θέσης της χώρας.
 Τέλος, οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι δεν τίθεται θέμα εκλογών, ενώ σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης, τόνιζαν ότι η κυβέρνηση είναι αρνητική σε μία τέτοια εξέλιξη, σημειώνοντας, επίσης, ότι ενδέχεται να συναινέσει στη συμμετοχή προσώπων κοινής αποδοχής - όπως προαναφέρθηκε - αλλά όχι ως υπουργών.
Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Μαΐου 2011, 20:53
ΠΗΓΗ:Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: