Ανοικτό αφήνει και πάλι το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες κάλπες ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα στο ιταλικό περιοδικό «Panorama» υπό τον τίτλο «αν δεν κερδίσω, η Ελλάδα θα ξαναψηφίσει».
Στο ενδεχόμενο αρνητικής για την κυβέρνηση ψήφου και στο ερώτημα εάν θα υλοποιήσει την "απειλή" του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες των εθνικών εκλογών ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι δεν είναι επικοινωνιακή κίνηση και ότι δεν μπλοφάρει. "Είναι πραγματικότητα. Αν οι ομάδες συμφερόντων που πλήξαμε με τις μεταρρυθμίσεις μας, πούνε φτάνει, πρέπει να σταματήσουμε τις αλλαγές που είναι σε εξέλιξη, τότε δεν μου μένει παρά να απευθυνθώ σε όλο τον ελληνικό λαό", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Διευκρίνισε δε ότι πολιτική αστάθεια προκαλεί μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και αντέταξε τη σταθερότητα που επιφέρει μία κυβέρνηση που διαθέτει λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει τις αλλαγές.
"Πριν κάποιους μήνες αποφασίσαμε ότι η χρεοκοπία δεν είναι μια επιλογή. Για αυτό τον λόγο ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε σοβαρές περικοπές στις δαπάνες, στους μισθούς, στις σπατάλες. Είναι οδυνηρό, αλλά αναγκαίο" υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι "βρισκόμαστε εκτός άμεσου κινδύνου χρεοκοπίας, αλλά πρέπει να κρατήσουμε σταθερή πορεία για να μην το διακινδυνεύσουμε".
Χαρακτήρισε, παράλληλα, τις εκλογές στην τοπική αυτοδίοικηση της Κυριακής ως "ψήφο ευθύνης εκ μέρους των Ελλήνων που πρέπει να αποφασίσουν αν είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να με ακολουθούν".
Σε σχετική ερώτηση για τις περικοπές των δαπανών και τη σφιχτή οικονομική πολιτική που αποφάσισε η κυβέρνηση να ακολουθήσει ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι δεν του αρέσει ο όρος "λιτότητα", όπως τον χρησιμοποιεί ο Βρετανός ομόλογος του, Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά πως προτιμά τη λέξη ευθύνη. Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου υπάρχουν τριών ειδών ευθύνες. Η πρώτη για μια καλύτερη χρήση του δημόσιου χρήματος, η δεύτερη για την κάλυψη του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών και η τρίτη για την προστασία του περιβάλλοντος.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη "σύγκρουση" με τους οδηγούς των φορτηγών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι "κερδίσαμε με την απελευθέρωση των αδειών. Οι επόμενοι θα είναι δικηγόροι, μηχανικοί, φαρμακοποιοί, γιατροί. Ετοιμαζόμαστε να απελευθερώσουμε και τις άδειες για την αιολική ενέργεια και την ηλιακή, κάτι που θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και θα φέρει επενδύσεις".
Αναφορικά με τη στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι "στην αρχή δεν κατανόησαν τη φύση του προβλήματος. Χρειαζόμασταν ένα "στοπ" στις κερδοσκοπίες και η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστερούσε. Αλλά υπήρξε μια άλλη αρνητική παράμετρος. Η Ελλάδα μετατράπηκε σε ποδοσφαιρική μπάλα στα εσωτερικά πρωταθλήματα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Αυτό που συνέβη, όμως, δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά την κακή διαχείριση της πολιτικής. Τέλος, θα ήθελα να πω ότι το δάνειο που μας δόθηκε δεν έχει δωρεάν χαρακτήρα. Πληρώνουμε τα δάνεια με τόκους του 5%. Αν η Ελλάδα πετύχει, οι ευρωπαϊκές χώρες που μας βοήθησαν θα κερδίσουν και χρήματα".
Σε αλλαγή νοοτροοπίας κάλεσε ο Γ. Παπανδρέου και τους συνδιακλιστές, σημειώνοντας πως "κατανοεί τα συνδικάτα και καταλαβαίνει ότι μερικές αλλαγές επεβλήθησαν υποχρεωτικά, και ορισμένες φορές, με τρόπο που έπληξε τους εργαζόμενους, οι οποίοι, δεν ευθύνονται για την κρίση. Αλλά πρέπει να υπάρξει ωριμότητα και στο συνδικάτο: η κρίση πρέπει να μας αλλάξει όλους".
Τέλος, στην ερώτηση "εάν καταφέρνετε να κοιμάστε τη νύχτα" ο Γ. Παπανδρέου απάντησε πως "ορισμένες νύχτες ξυπνώ ξαφνικά και σκέπτομαι τις λύσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν. Είναι η σωστή στιγμή για να το κάνει κανείς, διότι τη νύχτα έχει περισσότερη ησυχία. Αλλά καταλαβαίνω ότι πρέπει να επιβάλλω στον εαυτό μου να κοιμηθεί, για να έχω τη δύναμη, την επομένη, να κυβερνήσω, με τον καλύτερο τρόπο, τη χώρα μου".
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου