3 Νοεμβρίου 2010

Τρίτο κύμα φυγής Ελλήνων από τη Βόρειο Ήπειρο

Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα, η σύνταξη του ΟΓΑ προς τους Βορειοηπειρώτες
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδος προς τους πολιτικούς εκπροσώπους των Βορειοηπειρωτών  κ. Μπολάνο και Ντούλε κατά την επίσκεψη τους τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, ότι θα αναλάβει ο ίδιος την επίλυση του προβλήματος με τις συντάξεις του ΟΓΑ των Βορειοηπειρωτών, το πρόβλημα όχι μόνο δεν επιλύεται αλλά επιδεινώνεται καθημερινά ενώ  είμαστε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, φανταστείτε τι θα γίνει μετά τις εκλογές.
Οι Βορειοηπειρώτες, όπως όλοι οι Ομογενείς, δικαιούνται βάση του Ελληνικής Νομοθεσίας την κατώτερη σύνταξη του ΟΓΑ (περίπου 330 Ευρώ το μήνα), εφόσον δεν ήταν ασφαλισμένη σε κάποιο άλλο ταμείο.  Οι πλειοψηφία των συνταξιούχων Βορειοηπειρωτών βρίσκονται μεταξύ Ελλάδος (με τα παιδιά τους)  και Βορείου Ηπείρου συντηρώντας τα σπίτια και τις περιουσίες τους, ενώ πολλοί λίγοι είναι αυτοί που  εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Ελλάδα.  Οι συντάξεις αυτές είναι στην ουσία η μόνη ουσιαστική βοήθεια της μητροπολιτικής Ελλάδος προς την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία.
Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι των Ταμείων του ΟΓΑ, από «υπερβάλλοντα ζήλο» ή λόγο άνωθεν εντολής, ελέγχουν τα διαβατήρια με τις εξόδους και εισόδους στη χώρα για να διαπιστώσουν τη μόνιμοι διαμονή των συνταξιούχων και εφόσον δε συμπληρώνονται οι μέρες, τους κόβουν τη σύνταξη ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που τους στέλνουν εξώδικα ζητώντας τους πίσω τα χρήματα που πήραν.  Αμέσως μετά την επίσκεψη των προέδρων της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ στον κ. Παπανδρέου το πρόβλημα αντί να επιλυθεί, επιδεινώνεται καθημερινά. Δεν κάνουν δεκτά τα πληρεξούσια των παιδιών τους, στέλνουν αντιπροσώπους στα σπίτια για να ελέγξουν αν είναι στο σπίτι και ακόμα αν κάποιοι έχουν Ελληνική ταυτότητα τους ζητούν επίμονα το Αλβανικό διαβατήριο για να ελέγξουν τις μετακινήσεις.
Πέρα από την κοινωνικότητα του προβλήματος το θέμα είναι εθνικό και πολύ σοβαρό μάλιστα. Αντί η παραμονή στη Βόρειο Ήπειρο και η διατήρηση της Ελληνικότητας μια περιοχής να επιβραβεύεται από το Εθνικό Κέντρο, τους χρηματοδοτεί να την εγκαταλείψουν. Το πρώτο κύμα φυγής ήταν το 1991 με την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος, το δεύτερο ήταν με τα γεγονότα του 1997 με την πλήρη διαληση του κράτους και την αναρχία που επικρατούσε στην Αλβανία και το τρίτο κύμα είναι σε εξέλιξη με τις παράλογες αποφάσεις της Ελληνικής Πολιτείας. Ηλικιωμένοι άνθρωποι δεν περνούν από τις συνοριακές διαβάσεις αλλά από τα βουνά για να μην σφραγίσουν το διαβατήριο και κάποιοι ανγκ’αζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους γιατί χωρίς αυτή τη συνταξη είναι αδύνατη η διαβίωση τους στη Βορειο Ηπειρο.
Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα η σύνταξη του ΟΓΑ προς τους Βορειοηπειρώτες
200.000 έχουν το ΕΔΤΟ (Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς)
18.000 – είναι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ
11.000 – μένουν στη Βόρειο Ήπειρο οι υπόλοιποι είναι στην Ελλάδα
3.5 εκ ευρώ το μήνα, τα χρήματα που πάνε στη Βόρειο Ήπειρο
42 εκ. ευρώ το χρόνο
1 στο 5.714 ή 0,018% του ΑΕΠ
0,30 Ευρώ αν Έλληνα κάτοικο  το  μήνα
1 λεπτό την ημέρα για κάθε κάτοικο της Ελλάδος
Τα χρήματα είναι ακόμα λιγότερα αν υπολογίσουμε ότι τα περισσότερα από αυτά μένουν στην Ελλάδα είτε γιατί τα αφήνουν στα παιδιά τους  και αυτοί βολεύονται  κουτσά στραβά  είτε τα παιδιά τους τους αγοράζουν τα φάρμακα και άλλα προϊόντα.                                                       ΠΗΓΗ:Βορειοηπειρώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: