Ομαδικές αποστολές αγρεργατών από την Αλβανία οργανώνονται το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο ενός είδους διακρατικής συμφωνίας, η οποία δρομολογήθηκε σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο. Η λύση αυτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να
καλυφθούν οι εποχικές ανάγκες σε συγκεκριμένες περιοχές με μεγάλες απαιτήσεις, ειδικά κατά την περίοδο συγκομιδής φρούτων, όπως κεράσια, ροδάκινα και μήλα και μένει να αποδειχθεί πόσο εξυπηρετική θα είναι.
Προς το παρόν δεν έχει προσδιορισθεί ούτε ο ακριβής αριθμός των εργατών που θα μπορούσαν να φθάσουν στη χώρα μας μέσα από αυτή τη διαδικασία, ούτε οι ακριβείς προορισμοί στους οποίους θα κατευθυνθούν, ούτε βέβαια το ημερομίσθιο με το οποίο θα είναι διαθέσιμοι.
Μόνο στο γνωστό «τρίγωνο» Βέροια, Νάουσα, Πέλλα, οι ανάγκες σε εργάτες γης τους επόμενους μήνες προσεγγίζουν τις 10.000, ενώ άλλες δύο χιλιάδες θα χρειασθούν στον κάμπο της Αγιάς στη Λάρισα.
Σκοπός είναι, αφού ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες και οι έλεγχοι καλής υγείας αυτών των ανθρώπων, να γίνει «διαμοιρασμός» στις εκμεταλλεύσεις που έχουν ανάγκη προσωπικού, με ευθύνη για τη διαμονή και τη σίτιση από τον κάθε εργοδότη.
Ήδη υπάρχει πάντως μια «μουρμούρα» από την πλευρά των αγροτών, γιατί, όπως λέγεται, ο τρόπος με τον οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το όλο σχέδιο ανεβάζει τα μεροκάματα τα οποία θα κληθούν να καταβάλουν οι «εργοδότες». Κι αυτό, χωρίς να υπάρχει τρόπος να μετακυλήσουν αυτό το κόστος στην τιμή διάθεσης των προϊόντων. Εικάζεται ότι ενώ το μεροκάματο την περασμένη χρονιά ήταν στα 25 ευρώ μαζί με το εργόσημο, για τα μέλη των συγκεκριμένων αποστολών η συζήτηση αρχίζει από τα 35 ευρώ την ημέρα.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση των Αγροτικών Συλλόγων Σκύδρας και Ημαθίας στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι αν τα μεροκάματα των υπό συζήτηση αγρεργατών πρόκειται να προσεγγίσει στα επίπεδα που ακούγονται, τότε καλύτερα τα μέλη των αποστολών να το ξανασκεφθούν πριν ξεκινήσουν.
Σημειωτέον ότι η μέχρι στιγμής σκέψη είναι μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων διαβατηρίων και κυρίως των ελέγχων υγείας του
Κατά τα λοιπά, αυτό που απασχολούν τους «ταξιθέτες» αυτών των αποστολών, είναι οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν έτσι ώστε να τηρηθούν οι όροι υγειονομικής ασφάλειας που ήταν άλλωστε και οι λόγοι για τους οποίους τα περισσότερα από τα μέλη των υπό συζήτηση αποστολών δεν μπόρεσαν να φθάσουν, με δική τους πρωτοβουλία και τρόπο, φέτος στη χώρα μας.
Αναλυτικά σε Δελτίου Τύπου των Αγροτικών Συλλόγων Σκύδρας και Ημαθίας αναφέρεται:
ΟΧΙ στην παράλογη και «εκβιαστική» απαίτηση αύξησης
του ημερομισθίου στα χωράφια
του ημερομισθίου στα χωράφια
Τη δύσκολη αυτή περίοδο που βιώνουμε την πανδημία του κορωνοϊού, με τα έξι χρόνια Ρωσικού Εμπάργκο να μας εξαθλιώνουν οικονομικά, με τα έσοδα
χαμηλότερα του κόστους παραγωγής και τις πολύ χαμηλές τιμές που λαμβάνουμε, αλλά και την αβεβαιότητα όσον αφορά τη διάθεση των προϊόντων μας, προστίθεται το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών (Προτάθηκε από τους δύο συλλόγους η υλοποίηση προγράμματος μέσω ΟΑΕΔ για τους έλληνες άνεργους), με ότι αυτό συνεπάγεται ,τόσο για την απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας όσο και για τη διατροφική επάρκεια.
Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί έρχεται να προστεθεί και αυτό της ΠΑΡΑΛΟΓΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟΥ, που πήρε δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα , έχοντας ως απώτερο σκοπό τον «ΕΚΒΙΑΣΜΟ» των παραγωγών σε μια ήδη πολύ δύσκολη χρονιά.
Έτσι, καθίσταται σαφές, ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία απολύτως αύξηση του ημερομισθίου, καθώς και όσοι εργάτες γης έχουν σκοπό να έρθουν από την Αλβανία για εργασία στην Ελλάδα, με το σκεπτικό της αύξησης αυτής, είναι προτιμότερο να το ξανασκεφτούν.
Οι Πρόεδροι και τα Μέλη των ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων
Δήμου Σκύδρας & Ημαθίας
Πηγή: agronews.gr
Πηγή: agronews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου