17 Ιουλίου 2017

Παραδόθηκε όλος ο κάθετος άξονας Σιάτιστα-Καστοριά-Κρυσταλλοπηγή μήκους 72χλμ

Παραδόθηκε όλος ο κάθετος άξονας Σιάτιστα-Καστοριά-Κρυσταλλοπηγή μήκους 72χλμ
Πριν από λίγο παρουσία του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, παραδόθηκε το τμήμα Κορομηλιά-Κρυσταλλοπηγή και συνολικά ο Κάθετος Άξονας της Εγνατίας Οδού Σιάτιστα-Καστοριά-Σύνορα μήκους 72χλμ ολοκληρώνοντας μία πόρεια έργων που ξεπερνά τα 15 χρόνια.

Το συγκεκριμένο έργο κόστους 197εκατ.ευρώ, δημοπρατήθηκε στις 20.9.2011 και υπεγράφη στις 10.2.2012. Ανάδοχος του έργου είναι η Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ-J&P με έκπτωση 17%. Αρχική διάρκεια της σύμβασης ήταν 36 μήνες αλλά τα γνωστά προβλήματα απαλλοτριώσεων έσπρωξαν το έργο 2 χρόνια πιο πέρα.
Το εργο ήταν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγκεκριμένα στο Ε.Π.Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας. Πρόκειται για ακόμα ένα μεγάλο έργο που θα λειτουργήσει στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που συμπληρώνει σημαντικά τις υποδομές που διαθέτει.
Ο Κάθετος 'Αξονας Σιάτιστα - Ιεροπηγή - Κρυσταλλοπηγή 
Ο κάθετος άξονας Σιάτιστα–Ιεροπηγή–Κρυσταλλοπηγή με την ολοκλήρωση του θα αποτελέσει ακόμα ένα ισχυρό χαρτί στις οδικές μεταφορές της χώρας. Εναι τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών και εξασφαλίζει τη σύνδεση προς Pogrades – Cafasan – Δυρράχιο στο νότιο τμήμα της Αλβανίας και αποτελεί κλάδο του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου VIII.
Ο άξονας έχει συνολικό μήκος περίπου 72 χλμ. Μελετάται και κατασκευάζεται με διατομή τετράιχνου αυτοκινητοδρόμου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και Λωρίδα ΄Εκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) ανα κατεύθυνση. Διαθέτει 8 Ανισόπεδους Κόμβους εισόδου/εξόδου και σημαντικά τεχνικά συνολικού μήκους 3,4 χλμ. περίπου (ανηγμένα σε μονό κλάδο).
Στο σύνολο του ο άξονας διανύεται σε περίπου 35 λεπτά ενώ η απόσταση Θεσσαλονίκη-Σιάτιστα-Σύνορα θα διανύεται σε περίπου 2 ώρες και 20 λεπτά.
πηγη: ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: