29 Απριλίου 2017

«Οι ρωσικοί S-400 θα βοηθήσουν την Τουρκία να επιτύχει μεγαλύτερη ανεξαρτησία από το ΝΑΤΟ»

«Οι ρωσικοί S-400 θα βοηθήσουν την Τουρκία να επιτύχει μεγαλύτερη ανεξαρτησία από το ΝΑΤΟ»
«Η διαφαινόμενη συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα για την παράδοση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 Triumf στην Τουρκία, έχει σημαντική πολιτική σημασία, επειδή το εξελιγμένο αυτό οπλικό σύστημα θα συνεισφέρει στην μεγαλύτερη τουρκική αυτονομία από το ΝΑΤΟ» υποστηρίζει ο αμυντικός αναλυτής Maxim Shepovalenko στην εφημερίδα Vzglyad.

Αλλά και υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι επανειλημμένα έχουν επισημάνει ότι η τουρκική συμμετοχής το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί ζήτημα που να εμποδίζει να πραγματοποιηθεί η συμφωνία αυτή.

O Shepovalenko, που είναι υποδιευθυντής στο Κέντρο Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών, δεν αποκλείει ότι η Ρωσία θέλει να βοηθήσει την Τουρκία να γίνει πλέον αυτόνομο μέλος στην υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία, ώστε η Άγκυρα «να μην υποχρεώνεται να χαιρετά στρατιωτικά, αλλά και να σηκώνει κεφάλι την κατάλληλη στιγμή».



«Το αντιαεροπορικό αυτό σύστημα προσθέτει ουσιαστικό βάρος στα κυριαρχικά δικαιώματα» πρόσθεσε ο Shepovalenko, προσθέτοντας ακόμη πως η Τουρκία «έχει καταστεί το πλέον αυτόνομο μέλος της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας και η μόνη χώρα που δεν ακολουθεί αυτόματα τις εντολές της Ουάσινγκτον».

Οι δηλώσεις αυτές του Ρώσου αναλυτή έγιναν μετά την ανακοίνωση από τον Τούρκο υπουργ΄πο Εξωτερικών Τσαβούσογλου ότι «Ρωσία και Τουρκία έχουν φτάσει σε συμφωνία και εξετάζουν την από κοινού παραγωγή αλλά και το κόστος αγοράς του συστήματος S-400 Triumf».

Aκόμη ο Shepovalenko σχολίασε πως οι διαπραγματεύσεις για τους S-400 της Άγκυρας με τη Μόσχα υποδεικνύουν το ύφος της εξωτερικής πολιτικής που εφαρμόζει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.




Πληροφορίες από Sputnik και 
http://www.zougla.gr
Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: