1 Απριλίου 2017

H Repsol εξαγόρασε το 60% των ερευνητικών περιοχών σε Ιωάννινα - Αιτωλοακαρνανία

H Repsol εξαγόρασε το 60% των ερευνητικών περιοχών σε Ιωάννινα - Αιτωλοακαρνανία
Την εξαγορά του 60% των παραχωρήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές Ιωαννίνων και Αιτωλοακαρνανίας από την Ισπανική Repsol ανακοίνωσε σήμερα η Energean, που είχε αναλάβει τις έρευνες στις δύο περιοχές μετά από διαγωνισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Repsol αναλαμβάνει και το ρόλο του Διαχειριστή (Operator) στις δύο περιοχές και, όπως ανακοινώθηκε, σχεδιάζει να προχωρήσει στη διενέργεια γεωφυσικής σεισμικής έρευνας στο οικόπεδο των Ιωαννίνων στην περίοδο 2017/2018 καθώς και στη διενέργεια αεροβαρυτικής και γεωφυσικής σεισμικής έρευνας στην Αιτωλοακαρνανία στη διάρκεια του 2018/2019.

Η Energean κάνει λόγο για νέα σελίδα που ανοίγει στην προσπάθεια αξιοποίησης του εγχώριου δυναμικού υδρογονανθράκων, καθώς η Repsol είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως πετρελαϊκές εταιρίες, είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, έχει παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες και απασχολεί πάνω από 24.000 εργαζόμενους. 

Στον τομέα της εξόρυξης η Repsol παράγει περίπου 700.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως, ενώ τα διυλιστήριά της μπορούν να διαχειριστούν έως και 998.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως. Επιπλέον δραστηριοποιείται στο σύνολο της αλυσίδας πετρελαίου και φυσικού αερίου (έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, διύλιση, μεταφορές, χημικά, σταθμοί εξυπηρέτησης και ανάπτυξη νέων ενεργειακών λύσεων).

Οι χερσαίες παραχωρήσεις των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας καλύπτουν συνολικά έκταση 8.547 τετρ. χιλιομέτρων. Από γεωλογικής άποψης οι περιοχές αποτελούν τμήμα της ζώνης επωθήσεων των Ελληνίδων, η οποία περιλαμβάνει την Ιόνια Λεκάνη και την πλατφόρμα της Απουλίας, με ομοιότητες προς πρόσφατες μεγάλες ανακαλύψεις στην Αλβανία. 

Συνολικά σε αυτήν την περιοχή, κυρίως σε Αλβανία, Ιταλία και Κροατία έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 10 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Σε δηλώσεις του ο Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «Η τεχνογνωσία της Repsol και η γνώση της γεωλογίας της περιοχής από την Energean αναμφίβολα ενισχύουν τις πιθανότητες νέων ανακαλύψεων στη Δυτική Ελλάδα και δρομολογούν την εξέλιξη της περιοχής σε ένα νέο σημαντικό σημείο αναφοράς για τον χώρο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η έλευση της Repsol στην Ελλάδα διευρύνει το σημαντικό ιστορικό της Energean στην σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών προστιθέμενης αξίας και στη συνεργασία με υψηλής ποιότητας και διεθνούς βεληνεκούς εταίρους που δραστηριοποιούνται στον χώρο».

Σημειώνεται ότι η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης και στην υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης του οικοπέδου της Αιτωλοακαρνανίας ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και την Energean Oil & Gas. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: