26 Απριλίου 2017

Αποτυχία διαπραγματεύσεων. Ώρα μηδέν στην πολιτική κατάσταση στην Αλβανία

Σε πλήρη αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι προσπάθειες αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ωστόσο διέθεται ευρύτερη εντολή, να βρει κοινό τόπο επίλυσης για την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία. Συγκυβέρνηση και αντιπολίτευση πλέον των δύο μηνών δεν επικοινωνούν ούτε για τα ελλάχιστα.

Μακ ‘Αλιστερ, Γερμανός Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Λαϊκού Ευρωπαϊκού Κόμματος καθώς και Φλανκεστάϊν, Σοσιαλοδημοκράτης Γερμανός και Εισηγητής για την Αλβανία στην Ευρωβουλή, αναλώθηκαν σε συναντήσεις κατειδίαν αλλά ξεχωριστές τόσο με την συγκυβέρνηση, Ράμα – Μέτα, όσο και με την Αντιπολίτευση δλδ τον Πρόεδρο του ΔΚ Λιουλζίμ Μπάσα. Στη συνέχεια έγινε προσπάθεια για κατιδίαν των δύο πλευρών συνάντηση με την παρουσία των ξένων διαμεσολαβητών αλλά απέτυχε κι ενώ βρίσκονταν στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα οι πλευρές μιλούσαν ξεχωριστά με τους ευρωβουλευτές να αποκωδικοποιούν και να κομίζουν αντιλήψεις εκατέρωθεν.
Αργά το βράδυ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα κι ενώ πολλοί αναλυτές προεξοφλούσαν μια κάποια λύση δηλώθηκε εντελώς το αντίθετο. Οι πλευρές παραμένουν στις θέσεις τους. Η φόρμουλα που φαίνεται να είχαν ως έτοιμη πρόταση οι Γερμανοί διαμεσολαβητές είχε διορθωτικές κινήσεις που αφορούσαν στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, τεχνικούς υπουργούς σε κάποια υπουργεία σχετιζόμενα με το εκλογικό κλίμα, ποινικοποίηση της εξαγοράς της ψήφου καθώς και μετακινήσεις των αστυνομικών διευθυντών στις 12 περιφέρειες της χώρας. Δεδομένου ότι η αντιπολίτευση ζητάει τεχνική κυβέρνηση εμπιστοσύνης και διευρυμένης εντολής για την καταπολέμηση του φαινομένου των ναρκωτικών και της διασύνδεσης του με την εκλογική διαδικασία, στην ουσία δλδ εκλογές χωρίς το Ράμα, οι συζητήσεις απέτυχαν. Ο Μπάσα όχι μόνο δεν ενέδωσε στους χειρισμούς των Ευρωβουλευτών αλλά ανακοίνωσε χθες και επανέλαβε σήμερα εντατικοποίηση και σκλήρυνση των κινήσεων της αντιπολιτεύσης ώστε να οδηγήσει την κυβέρνηση σε παραίτηση.
Οι αναλυτές προεξοφλούν αποσταθεροποίηση της χώρας και ενδεχόμενα διολήσθησης και σε καταστάσεις εσωτερικής ανάφλεξης.
Ευαίσθητη είναι η θέση του Προέδρου της Βουλής που με το Κίνημα του Σοσιαληστικής Ένταξης αποτελεί σύμμαχο στην κυβέρνηση υπό το Ράμα, και που μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο εκτόνωσης που εν τούτοις μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει πρόθυμος να παίξει. Εντύπωση στην πάραταιταμένη αυτή κατάσταση και το ενδεχόμενο παραιτέρω επιδείνωσης προκαλεί η σιωπή των ΗΠΑ. Η Πρεσβεία τους στα Τίρανα που στην ουσία λειτουργεί όχι απλά ως πυροσβέστης αλλά σκιώδη εγγυητή της ομαλής εσωτερικής κατάστασης δεν τοποθετείται και αφήνει το πολιτικό παιχνίδι να εξελίσεται χωρίς διαιτητή. Χωρίς όμως διαιτησία είναι γνωστό που καταλήγει το αλβανικό πολιτικό παιχνίδι.
ΕΕΜ και Ελλάδα
Προφανώς η Ελλάδα έχει λόγο και υποχρέωση όχι απλά να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα αλλά να παρέμβει ώστε η ΕΕ να κατανοήσει γρήγορα τι συμβαίνει στην Αλβανία. Συνήθως οι αντιδράσεις έχουν γίνει όταν η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και αφορούσε το πεδίο της δημόσιας ασφάλειας. Ας μην διαφεύγει το γεγονός ότι ΕΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί δεν είναι άμοιροι ευθυνών για το πως τα πράγματα έφτασαν έως εδώ. Υπήρξε μεγάλη ανοχή και τρόπο τεινά κουκούλωμα τόσο στις παραβιάσεις κανόνων του δημοκρατικού πολιτεύματος κυρίως όμως στην ασυδοσία που επικρατεί σε ότι αφορά στα ναρκωτικά.
Η Ελλάδα τόσο λόγω της θέσης που κατέχει στα Βαλκάνια κυρίως όμως της διαφαινόμενης συνολικής τους αποσταθεροποίησης πράγμα που την επιρρεάζει άμεσα, πρέπει περισσότερο να επιδείξει ενδιαφέρον. Ενέχει βέβαια ο κίνδυνος τα Τίρανα να μιλήσουν για ανάμειξη στα εσωτερικά, αλλά αυτό έχει ήδη συμβεί. Εξ αρχής όταν οι θέσεις του Ράμα και του συνασπισμού άρχισαν να σείωνται τα ΜΜΕ αλλά και άλλοι μηχανισμοί βομβάρδισαν την κοινή γνώμη ότι είναι παιχνίδι της Αθήνας. Εξ άλλου είναι πολύ παλιό το κόλπο.
Η Ελλάδα και με την ευθύνη της στρατηγικής συνοχής της περιοχής των Βαλκανίων αλλά και διότι στην Αλβανία ζει και δραστηριοποιείται η ΕΕΜ πρέπει να έχει πρόταση ακόμη και στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κατάστασης. Η ΕΕΜ βρίσκεται στα όρια δημογραφικής παρουσίας και θα μπει εκ νέου στόχος διαφόρων κύκλων, όπως και σε ανάλογες κρίσεις του παρελθόντος. Μόνο που τώρα είναι όπως προαναφέρθηκε στα όρια.
Η δημοκρατική της ευαισθησία, ο ανθελληνισμός που εκδήλωσε διαχρονικά η Κυβέρνηση Ράμα, η συμπερίληψη στον κυβερνητικό συνασπεισμό εκτός απ’ το Μέτα και των ακραίων εθνικιστών Τσάμηδων, έχει οδηγήσει την πολιτική έκφραση της ΕΕΜ, δηλαδή το Κόμμα Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην αντιπολίτευση και μάλιστα σε προκεχωρημένες θέσεις. Η παρουσία Ράμα στις περιοχές Αργυροκάστρου και Αγ. Σαράντα και οι συχνές αναφορές του στο πρόσωπο του Βαγγέλη Ντούλε, ηγέτη του ΚΕΑΔ πρέπει να εκληφθούν μάλλον ως απειλές.
ΠΗΓΗ: http://tachydromos.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: