13 Μαρτίου 2017

Σκωτία: Δημοψήφισμα ζητεί η Nicola Sturgeon

Την άσκηση πίεσης προς την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Theresa May, αυξάνει η Nicola Sturgeon, η ηγέτης του σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος SNP.

Στην ομιλία της σε δημοσιογράφους η Nicola Sturgeon τόνισε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται μπροστά σ' ένα κρίσιμο σταυροδρόμι», παραπονούμενη εντόνως προς την ηγεσία της Μ. Βρετανίας για την άρνησή που επέδειξε να οδηγηθεί σε μια λύση για το μέλλον της Σκωτίας στο πλαίσιο των επικείμενων διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Η 'πρώτη υπουργός" της Σκωτίας, ανανεώνοντας τις απειλές της προς την Μ.Βρετανία, δήλωσε πως «η Βρετανική κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα προς την κατεύθυνση του συμβιβασμού και της συμφωνίας. Ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας φαντάζει ρεαλιστικό να γίνει πράξη, όπως διαφαίνεται, το φθινόπωρο του 2018. Μολονότι η κυβέρνηση του Westminster θα μπορούσε να μπλοκάρει την εξέλιξη αυτή, οι πολιτικές εξελίξεις το καθιστούν εξόχως δύσκολο, καθώς η στάση μας τον περσινό Ιούνιο ήταν υπέρ της παραμονής μας στην Ε.Ε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα δίνουν το αποτέλεσμα 50-50, καθιστώντας την αναμέτρηση εξαιρετικά αμφίρροπη. 

Έρευνα, ωστόσο, της BMG που δημοσιεύτηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Herald - και δημοσιεύτηκε στο Twitter από την Sturgeon - έδειξε το 48% των πολιτών της Σκωτίας να είναι υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, με το 52% υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του ηγέτη του εργατικού κόμματος της Αγγλίας, ο οποίος δήλωσε στον τηλεοπτικό πρόγραμμα του BBC: «Αν η βουλή της Σκωτίας αποφασίσει να πάει σε δημοψήφισμα, θα ήταν λάθος η βρετανική κυβέρνηση να την εμποδίσει».
ΠΗΓΗ: 
http://www.zougla.gr
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: