16 Μαρτίου 2017

Νικητής ο Ρούτε στην Ολλανδία

Νικητής ο Ρούτε στην Ολλανδία
Με ανακούφιση υποδέχονται στις Βρυξέλλες το αποτέλεσμα της κάλπης στην Ολλανδία, καθώς το κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος, την ώρα που ο ακροδεξιός υποψήφιος Γκέερτ Βίλντερς έρχεται δεύτερος.

​Ο Γκέερτ Βίλντερς, είχε υποσχεθεί προεκλογικά πως θα κλείσει όλους τους χώρους λατρείας των μουσουλμάνων, θα καταργήσει το Κοράνι και θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για έξοδο της Ολλανδίας από την Ε.Ε.
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων άγγιξε το ποσοστό-ρεκόρ του 81% στην πρώτη από μια σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, οι οποίες και αποτελούν σφυγμομέτρηση για τη δυναμική του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς που ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη ελέω οικονομικής κρίσης και μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), το φιλελεύθερο κόμμα του Ρούτε (VDD) συγκεντρώνει ποσοστό 21,2% (καταμετρημένο το 93% των ψήφων). Ακολουθεί με 13,1% το «Κόμμα για την Ελευθερία» (PVV), η παράταξη της άκρας δεξιάς. Ο επικεφαλής της, Γκέερτ Βίλντερς, είχε υποσχεθεί προεκλογικά πως θα κλείσει όλους τους χώρους λατρείας των μουσουλμάνων, θα καταργήσει το Κοράνι και θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για έξοδο της Ολλανδίας από την Ε.Ε. Στην τρίτη θέση με 12,6 % βρίσκεται το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDA) και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 12,1% (D66).

Από τις 150 κοινοβουλευτικές έδρες, τα κόμματα λαμβάνουν:

  • 33 το VDD (Ρούτε)
  • 20 το PVV (Βίλντερς).
Παράλληλα, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Δημοκρατικοί 66% (D66) λαμβάνουν από 19 έδρες. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή.
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: