5 Μαρτίου 2017

Αλβανοί αρχαιοκάπηλοι «σάρωσαν» την Αρχαία Ελληνική πόλη της Απολλωνίας

- 230 δημιουργήματα Ελλήνων, ανεκτίμητης αξίας εντόπισε η Αλβανική Αστυνομία λίγο πριν διοχετευτούν σε εμπόρους του εξωτερικού

 Σπείρες Αλβανών «σαρώνουν» την Αρχαία Ελληνική πόλη της Απολλωνίας, που είχαν ιδρύσει οι Κορίνθιοι κοντά στους ποταμούς Αώο και Άψο, στην ευρύτερη περιοχή του Φίερι.
Η Αλβανική Αστυνομία, μετά από εκτεταμένες έρευνες εξάρθρωσε σπείρα η οποία είχε στην κατοχή της 230 αρχαία αντικείμενα, (αγγεία, βάζα, λόγχες, κεραμικά κα) τα οποία είναι δημιουργήματα Ελλήνων και αποδείξεις του αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού που είχε αναπτυχθεί στην περιοχή. Η σπείρα φαίνεται ότι «δρούσε» κάτω από τη «μύτη» των Αλβανικών Υπηρεσιών Πολιτισμού (μάλιστα κατηγορούνται ο Διευθυντής και ένας φύλακας του Αρχαιολογικού χώρου ότι διευκόλυναν τους αρχαιοκάπηλους), οι οποίες είχαν αναθέσει τις επίσημες ανασκαφές σε Γάλλους Αρχαιολόγους, οι οποίες όμως γίνονταν μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ το χειμώνα- όπως αποδείχτηκε- λειτουργούσαν οι Αλβανοί λαθροανασκαφείς και αρχαιοκάπηλοι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, τα αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν είναι μεν «εθνικής σημασίας», αλλά όχι αλβανικής, αλλά ελληνικής, καθ’ ότι είναι δημιουργήματα των Ελλήνων, χιλιάδες χρόνια πριν οι Αλβανοί εγκατασταθούν στα εδάφη αυτά!
Σύφωνα με πληροφορίες των Αλβανικών Υπηρεσιών Πολιτισμού (κατηγορούνται ο Διευθυντής και ένας φύλακας του Αρχαιολογικού χώρου ότι διευκόλυναν τους αρχαιοκάπηλους), οι οποίες είχαν αναθέσει τις επίσημες ανασκαφές σε Γάλλους Αρχαιολόγους, οι οποίες όμως γίνονταν μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ το χειμώνα- όπως αποδείχτηκε- λειτουργούσαν οι Αλβανοί λαθροανασκαφείς και αρχαιοκάπηλοι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, τα αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν είναι μεν «εθνικής σημασίας», αλλά όχι αλβανικής, αλλά ελληνικής, καθ’ ότι είναι δημιουργήματα των Ελλήνων, χιλιάδες χρόνια πριν οι Αλβανοί εγκατασταθούν στα εδάφη αυτά! Η Αστυνομία συνέλαβε δύο από τα μέλη της σπείρας στο χωριό Radostine, το οποίο βρίσκεται 120 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων και αναζητά άλλα δύο. Το ευτύχημα είναι ότι ο εντοπισμός τους έγινε, λίγο πριν προχωρήσουν στη διοχέτευση των αρχαιοελληνικών ευρημάτων σε χώρες του εξωτερικού. Η σπείρα, όπως αποκάλυψαν οι Υπουργοί Εσωτερικών και Πολιτισμού της Αλβανίας σε συνάντηση που είχαν με κατοίκους της περιοχής Πογιάν (όπου βρίσκεται η αρχαία Απολλωνία), είχαν επεκτείνει τη δράση τους και στον εκκλησιαστικό χώρο, καθώς στα σπίτια τους βρέθηκαν ιερές εικόνες και άλλα κειμήλια ανεκτίμητης πνευματικής και καλλιτεχνικής αξίας. Πιθανολογείται δε ότι οι εικόνες είχαν κλαπεί από την εκεί Βυζαντινή Μονή της Παναγίας που χρησιμοποιείται πλέον ως μουσείο και εκθετήριο ευρημάτων. Ο Υπουργός Εσωτερικών Σ. Ταχίρι και η Υπουργός Πολιτισμού Μ. Κουμπάρο, στη συνάντηση που διοργάνωσαν μέσα στο αρχαίο θέατρο καθησύχασαν τους κατοίκους, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της αστυνομικής επιχείρησης και παράλληλα φρόντισαν να την αξιοποιήσουν για πολιτικά οφέλη ενόψει και των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. Τυπικά ο χώρος που έχει χαρακτηριστεί Αρχαιολογικό Πάρκο φυλάσσεται, όπως επίσης και η Μονή – Μουσείο, αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στη δράση των αρχαιοκάπηλων. Πολλοί μάλιστα (και με δεδομένη τη θέση της Αστυνομίας ότι περί Ελληνικών δημιουργημάτων), θεωρούν ότι οι Αλβανικές αρχές τα τελευταία χρόνια, με τον εθνικισμό να χτυπάει «κόκκινο», δεν δείχνουν και ιδιαίτερο ζήλο για την προστασία του Αρχαιολογικού χώρου.
Αρχαιότατη πόλη
Η αρχαιότερη μαρτυρία για την Απολλωνία- που ήταν αφιερωμένη στο θεό Απόλλωνα- βρίσκεται στην «Βιβλιοθήκη» του Απολλόδωρου του Αθηναίου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ιδρύθηκε στην «προϊστορική» ακόμα περίοδο, από τους Αργοναύτες, όταν αυτοί επέστρεφαν από την Κολχίδα. Η Απολλωνία φαίνεται να διατηρούνταν κατά τους βυζαντινούς χρόνους σε ακμή. Όμως είναι χαρακτηριστικό της προκοπής της πόλεως, τα μεγάλα και πλούσια αναθήματα των Απολλωνιατών στην Ολυμπία. Μεταξύ αυτών δεκάδες ολόσωμους χάλκινους ανδριάντες μεγάλων ηρώων, έργα του Λύκιου, του υιού του Μύρωνος (κατασκευής περί το 440 π.Χ.). Σε ανασκαφή γαλλικής αρχαιολογικής αποστολή (1923-1929) βρέθηκαν: Ελληνικά τείχη, στοές, ναΐσκους, θέατρο, ωδείο, κτήριο αγωνοθετών, θέρμες, βιβλιοθήκη, τάφους, αγάλματα, κλπ. Από τα ανωτέρω συνάγεται το μεγάλο ανασκαφικό ενδιαφέρον, αλλά και τα σπουδαία αντικείμενα που κρύβει ο Αρχαιολογικός χώρος, τον οποίο όμως οι Αλβανοί, παρέδωσαν σε Γάλλους αρχαιολόγους και σε ομοεθνείς τους… αρχαιοκάπηλους.
πηγή:proinoslogos.gr, http://www.himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: