7 Φεβρουαρίου 2017

Γλέντι και χορός μέχρι πρωίας στην εκδήλωση κοπής πίτας των Βορειοηπειρωτών Λευκάδας

1_kopi_pitas_voreioipeirotes_lefkadas
Μια μεγάλη ηπειρώτικη βραδιά ζήσαμε  στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Λευκάδας, το βράδυ του Σαββάτου 4 Φλεβάρη στο Κτήμα Γαζή στην Κατούνα.

12_kopi_pitas_voreioipeirotes_lefkadas
Οικονομικοί μετανάστες κι οι δυο κι ο νόστος της επιστροφής βαθιά πληγή. Να πατούν όλα αυτά τα χρόνια σε δυο βάρκες και το νόστιμο ήμαρ όλο και να ξεμακραίνει όσο περνούν τα χρόνια. Ακολουθούν κατόπιν οι άλλες γενιές που ριζώνουν στα ξένα. Που να αφήνεις μετά παιδιά κι εγγόνια. Η αρχικά πρόσκαιρη σαν σκέψη απομάκρυνση από τις πατρογονικές εστίες καταντά έτσι να γίνεται μακροχρόνια και πολλές φορές μόνιμη. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που όλοι αυτοί οι χοροί ξεκινούν με τραγούδια της ξενιτιάς.
3_kopi_pitas_voreioipeirotes_lefkadas
Η εκδήλωση άνοιξε με το καλωσόρισμα των προσκεκλημένων από τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Πέτρο Νταλιάρδα, ο οποίος είπε: «Σας καλωσορίζουμε για μια ακόμη φορά σε αυτό το καθιερωμένο αντάμωμα μας. Σας ευχόμαστε χρόνια πολλά με υγεία, αγάπη και χαρά. Είμαστε πολύ περήφανοι που κάθε χρόνο βλέπουμε νέα πρόσωπα να συμπληρώνουν αυτό το παζλ το δικό μας. Χαιρόμαστε πάρα πολύ».
Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο Νικόλαος Χρήστος, «ένα παιδί δικό μας που γεννήθηκε εδώ, αλλά δεν ξεχνάει τις ρίζες του κι έτσι συνεχίζουμε τη γενιά μας ενωμένοι», καθώς επισήμανε ο πρόεδρος του συλλόγου, και ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό του συλλόγου καθώς και στην ιστορία της Βόρειας Ηπείρου.
14_kopi_pitas_voreioipeirotes_lefkadas
Είπε μεταξύ άλλων: «Στη μνήμη μας πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή και αναλλοίωτη την ιδιαίτερη πατρίδα μας στη Βόρειο Ήπειρο. Διότι στη χώρα μας εσκεμμένα επικρατεί ημιμάθεια ή και η πλήρης αμάθεια γύρω από ιστορικά θέματα του τόπου μας. Παράλληλα δε στις γειτονικές μας χώρες ακούγονται αβάσιμες θεωρίες είτε φαντασιοπληξίες που εξυπηρετούν εθνικοσοσιαλιστικές επιδιώξεις και τον αθέμιτο επεκτατισμό. Ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Λευκάδας λοιπόν έχει βασικό του χρέος να προσπαθεί να αναδεικνύει την ταυτότητα της Βορείου Ηπείρου και τον πολιτισμό της…».
2_kopi_pitas_voreioipeirotes_lefkadas
Ακολούθησε η κοπή της πίτας που ευλόγησαν ο Ηγούμενος της Μονής Φανερωμένης Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος και ο π. Βασίλειος Κακλαμάνης, εφημέριος στον οικισμό Κατούνας-Λυγιάς και η εκδήλωση συνεχίστηκε με πέντε παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασε το χορευτικό του συλλόγου.
44_kopi_pitas_voreioipeirotes_lefkadas
Ανάμεσα στους καλεσμένους συλλόγους και φορείς ήταν η Πολιτιστική Ένωση Βουθρωτό με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ένωσης Αλέξανδρο Νταγίακα, το πολυφωνικό τμήμα της  παρουσίασε πολυφωνικά τραγούδια, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Λευκάδας, ο Σύλλογος Νικιάνας «οι Σκάροι» και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας-Βόνιτσας με επικεφαλής τον πρόεδρό του Αλέξανδρο Βεροιώτη, το οποίον ο κ. Νταλιάρδας ευχαρίστησε για την παραχώρηση της αίθουσας όταν παρίσταται ανάγκη.
Ο πρόεδρος του συλλόγου υπενθύμισε επίσης τις εκλογές για τη ανάδειξη νέων οργάνων που θα γίνουν τον Μάρτη -η ημερομηνία θα ανακοινωθεί έγκαιρα- και προέτρεψε τα μέλη να εκδηλώσουν τον ενδιαφέρον τους τόσο με τη συμμετοχή τους όσο και με την κατάθεση υποψηφιοτήτων.















Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμη ο βουλευτής Λευκάδας κ. Θ. Καββαδάς, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θ. Χαλικιάς, ο Δήμαρχος κ. Κ. Δρακονταειδής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γ. Γκοκάκης, ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Σ. Αρβανίτης και αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Λευκάδας με επικεφαλής τον πρόεδρό του κ. Σ. Σκιαδαρέση.







Πολιτιστική Ένωση Βουθρωτό

Φωτογραφία του Αλέξανδρος Νταγιάκας.
Πολιτιστική Ένωση Βουθρωτό με τον πρόεδρο της, Αλέξανδρο Νταγιάκα





Με πληροφορίες απο http://www.kolivas.de/archives/274562

Δεν υπάρχουν σχόλια: