9 Φεβρουαρίου 2017

Στη Βουλή οι κλοπές της μεθορίου και η προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία

Την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της εισαγόμενης εγκληματικότητας αλλά και της προστασίας της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, επισημαίνει με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας.

Τον τελευταίο καιρό τα φαινόμενα της εισαγόμενης από την Αλβανία εγκληματικής δραστηριότητας στην παραμεθόρια ζώνη του νομού Ιωαννίνων (Πωγώνι, Κόνιτσα) συμβαδίζουν με έξαρση της εγκληματικότητας σε βάρος Βορειοηπειρωτών στη Χειμάρρα, στους Αγίους Σαράντα, στη Δερόπολη και στο Αργυρόκαστρο.
Οι Ιεροί Ναοί στο Πωγώνι και στην Κόνιτσα λεηλατούνται από συμμορίες Αλβανών που εκμεταλλεύονται την εγγύτητα των συνόρων για να εξαφανισθούν αφού αφαιρέσουν πολύτιμα ιερά κειμήλια. Ο σχετικός κατάλογος των χωριών που χτυπούν δεν έχει πλέον τελειωμό: Χιονιάδες, Μολυβδοσκέπαστο, Ξηρόβαλτο, Ορεινό, Ποντικάτες αποτελούν τους πιο πρόσφατους στόχους.
Την ίδια στιγμή σε περιοχές που κατοικούν μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας παρατηρείται έξαρση κλοπών και αυθαιρεσιών σε βάρους τους γεγονός που οι αλβανικές αρχές αντιμετωπίζουν με προκλητική ανοχή και απάθεια.
Η ελληνική Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει αστυνομικά την παραμεθόριο ζώνη του Πωγωνίου και της Κονίτσης που είναι κυριολεκτικά στο έλεος της εισαγόμενης εγκληματικότητας αλλά και να υποστηρίξει σθεναρά βασικά δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών που αντιμετωπίζονται ως παρίες από το αλβανικό κράτος. Ταυτόχρονα αξίζει να ερευνηθεί περαιτέρω το εάν αυτή η διπλή έξαρση εγκληματικότητας, αφενός δηλαδή η εισαγόμενη στα παραμεθόρια χωριά των Ιωαννίνων και αφετέρου η στρεφόμενη στο εσωτερικό της γείτονος κατά του ελληνικού στοιχείου είναι υποκινούμενη στο πλαίσιο μιας γενικότερης ανθελληνικής στρατηγικής.
Για τους λόγους αυτούς: Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών
Για τις ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προβούν ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφαλείας στο ακριτικό Πωγώνι και στην ακριτική Κόνιτσα αλλά και να τύχουν προστασίας τα περιουσιακά δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών κατοίκων των περιοχών Αγίων Σαράντα, Δερόπολης, Αργυροκάστρου και Χειμάρρας.
Πηγή : epiruspost.gr, http://www.himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: