10 Σεπτεμβρίου 2016

Ομιλία Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη στην εκδήλωση «Κοινωνική Αλληλεγύη και Μέριμνα για τους Ομογενείς»

Κυρίες και Κύριοι, φίλες και φίλοι

Σας ευχαριστώ όλους αλλά και τον καθένα και την καθεμιά ξεχωριστά για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μας και για την παρουσία σας στην σημερινή ενημερωτική συνάντηση.

Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι μαζί σας εδώ στη Θεσσαλονίκη, τη φυσική έδρα των Απανταχού Ελλήνων και την πατρίδα για πολλούς από εμάς.

Αναλάβαμε αυτήν την πρωτοβουλία της συνάντησης ώστε μέσα από υπεύθυνο δημόσιο διάλογο να σας ενημερώσουμε για τις εξελίξεις σχετικά με το προνοιακό βοήθημα , να καταγράψουμε τις δικές σας ανησυχίες, προβληματισμούς αλλά και να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο βελτίωσης  των συνθηκών επαναφοράς και απόδοσης του εν λόγω κοινωνικού βοηθήματος.



Είχε αποτελέσει, αγαπητοί φίλες και φίλοι, προεκλογική μας δέσμευση η επαναφορά του άδικα καταργημένου προνοιακού βοηθήματος και παλέψαμε γι’ αυτό. Είναι εξάλλου μια πολιτική μάχη που την δώσατε και εσείς, την δώσαμε μαζί. Την δώσαμε γατί πιστεύουμε στο ιστορικό χρέος της μητέρας Πατρίδας σε αδικημένα κομμάτια του Ελληνισμού.

Η μάχη αυτή που δώσαμε όπως γνωρίζετε κατέληξε σε μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις στο άρθρο 93 του Νόμου 4387/2016 για το ασφαλιστικό.

Οι δύο εγκύκλιοι ( του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΓΑ ) προσπαθούν μέσα σε ένα στενό δημοσιονομικό πλαίσιο να εξειδικεύσουν μια διαδικασία με γνώμονα και την κατοχύρωση νομοθετικών και διοικητικών πρακτικών, ώστε να μείνουν και να γίνουν κεκτημένο.

Καταλαβαίνουμε και κατανοούμε πλήρως ότι υπάρχουν και προβλήματα και ήδη ασχολούμαστε πολιτικά και υπηρεσιακά με την επίλυση κάποιων εξ αυτών. Θέλουμε να ακούσουμε όμως την δική σας άποψη , ώστε όπως είπα και παραπάνω να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για βελτίωση κάποιων παραμέτρων

Φίλες και Φίλοι,

Έχουμε αποκαταστήσει με όλους τους φορείς του Ελληνισμού μια πολύ καλή συνεννόηση και συνεργασία και δώσαμε από κοινού λύσεις σε προβλήματα όπως η μετάφραση των ονομάτων των ομογενών μας.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποιήσαμε την στήριξη των ομογενών σπουδαστών με υποτροφίες και επανήλθε η χορήγησή τους μετά από πολλά χρόνια ( από το 2009), ενώ προσπαθούμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, ώστε όλα τα τα παιδιά από την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία που έχουν καταθέσει αιτήσεις να πάρουν όλα υποτροφία, γεγονός που έγινε πραγματικότητα φέτος. Οι αιτήσεις, όλες όσες κατατέθηκαν, έγιναν δεκτές.

Φίλες και φίλοι,

Θέλω να πιστεύω ότι η σημερινή συνάντηση βελτιώνει το κλίμα της συνεργασίας μεταξύ μας και ότι θα αποτελέσει την αρχή της ενίσχυσής της.

Από την πλευρά του ΥΠΕΞ και της ΓΓΑΕ σας διαβεβαιώνω ότι θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυ
τή.
ΠΗΓΗ: http://apenadi.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: