25 Σεπτεμβρίου 2015

Good morning America



Το πρώτο του μεγάλο ταξίδι στο εξωτερικό, κατά τη δεύτερη θητεία του ως Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. 
Σειρά επαφών με ξένους ηγέτες και σημαίνουσες προσωπικότητες θα επιχειρήσει να έχει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παραμονή του στη Νέα ΥόρκηΠρόκειται για μια επιλογή με σαφώς υψηλό συμβολισμό, αφενός λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά κυρίως λόγω της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και της υπόθεσης του χρέους.

Το ζήτημα της ελάφρυνσης θα είναι άλλωστε από τα κύρια θέματα που θα επιδιώξει να θέσει ο Αλέξης Τσίπρας στους συνομιλητές του. Ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη το Σάββατο, προκειμένου να συμμετάσχει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ωστόσο, σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, θα έχει μια σειρά κατ' ιδίαν επαφών με ξένους ηγέτες και σημαίνουσες προσωπικότητες διεθνούς κύρους.

Στη λίστα των προσεχών επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού φιγουράρουν, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπίλ Κλίντον και ο Τζον Κέρι, ενώ σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου με επίκεντρο το μεταναστευτικό και φυσικά κυπριακό και ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Πέμπτης, ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να τον συγχαρεί για την επανεκλογή του.

Συνάντηση Ομπάμα-Τσίπρα

Ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, θα έχει -όπως όλα δείχνουν- ο Αλέξης Τσίπρας, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί το τετ-α-τετ να ενδυθεί με επίσημο μανδύα, εν είδει διμερούς συνάντησης βάσει πρωτοκόλλου. 

Ωστόσο, η αμερικανική πλευρά, παρόλο που επιβεβαιώνει το «ραντεβού» δεν ξεκαθαρίζει εάν θα γίνει αποδεχτή η επιθυμία του Μεγάρου Μαξίμου ή αν η συνάντηση των δύο ανδρών θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ή στο πλαίσιο της δεξίωσης που θα ακολουθήσει.



Συνομιλεί με τον Κέρι
Την επιθυμία του να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ εξέφρασε ο Τζον Κέρι.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε το αίτημα πριν από λίγες ημέρες, ενώ παράλληλα εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Ελλάδα μέσα στο φθινόπωρο - ενδεχομένως τον Νοέμβριο.

Η συνάντηση με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα προσφέρει στον πρωθυπουργό μία ευκαιρία να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις, ενώ είναι σαφές ότι ο κ. Κέρι θα θέσει από την πλευρά του ζητήματα αμερικανικού ενδιαφέροντος (πχ Κυπριακό, μεταναστευτικό, Συρία, ευρω-ρωσικές σχέσεις κ.ά).



Τετ-α-τετ με Νταβούτογλου
Τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει, όπως όλα δείχνουν, ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μάλιστα, στο μενού της συζήτησης αναμένεται να βρεθεί και η προσφυγική κρίση, που ταλανίζει το τελευταίο διάστημα το Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί ξανά τον περασμένο Δεκέμβριο.



Κλίντον και Αγγελοπούλου στο καρνέ του Τσίπρα

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συμπίπτει χρονικά με την 11η ετήσια σύνοδο του Ιδρύματος Μπιλ, Χίλαρυ και Τσέλσι Κλίντον, προσφέροντας στον Αλέξη Τσίπρα μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να διευρύνει τον κύκλο των συνομιλητών του.

Παρόλο που το όνομα του Έλληνα πρωθυπουργού μέχρι στιγμής δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των επίσημων συμμετοχών της εκδήλωσης, δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να δώσει το «παρών».

Παρούσα στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κλίντον θα είναι και η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία αναφέρεται πρώτη στον κατάλογο των χορηγών της εκδήλωσης.

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: