9 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΛΛΑΔΑ: Τηλεμαχία με φόντο τις κάλπες

Η αμεσότητα, η ετοιμολογία και το βάθος των επιχειρημάτων, σε συνδυασμό με το θέαμα, την άνεση και... τις εκφράσεις του προσώπου, θα κρίνουν τον νικητή του σημερινού debate των πολιτικών αρχηγών. Τα στοιχεία αυτά κάθε τηλεμαχίας είναι γνωστά στα επικοινωνιακά επιτελεία των κομμάτων, που εργάζονται πυρετωδώς για να κάνουν τη διαφορά στη μεγάλη τηλεοπτική αναμέτρηση.
Στο σκηνικό του debate -που ελάχιστες αλλαγές θα έχει από εκείνο της τηλεμαχίας που διεξήχθη έξι χρόνια πριν- πραγματοποιούνται οι τελευταίες εργασίεςΔιότι, εκτός του εύρους και του ουσιώδους των επιχειρημάτων, το βλέμμα του τηλεθεατή θα «εξερευνά» τα πρόσωπα και τις κινήσεις των αρχηγών, καθώς στην τηλεόραση η γλώσσα του σώματος αποδεικνύεται, πολλές φορές, πιο δυνατή από τον λόγο. 

Ο στόχος θα φανεί αν έχει επιτευχθεί στις δημοσκοπήσεις μετά την τηλεμαχία. Στο αν θα υπάρξει αλλαγή του ποσοστού των αναποφάσιστων και προς ποια κατεύθυνση και στη συσπείρωση των παραδοσιακών ψηφοφόρων των κομμάτων που στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις αυτομόλησαν. Σε αυτό αναμένεται να βοηθήσει η αλλαγή, έστω και δειλά, των όρων της αναμέτρησης, που δίνει τη δυνατότητα στους αρχηγούς στον τελευταίο κύκλο να κάνουν ερωτήσεις στους αντιπάλους τους.

Στην τελική ευθεία

Το στούντιο 1 της ΕΡΤ είναι έτοιμο: Στο σκηνικό του debate -που ελάχιστες αλλαγές θα έχει από εκείνο της τηλεμαχίας που διεξήχθη έξι χρόνια πριν- πραγματοποιούνται οι τελευταίες εργασίες. Δοκιμαστικά στα φώτα, τις κάμερες, στη μείξη ήχου, στην καθαρότητα της εικόνας. 

Οι επτά αρχηγοί θα λάβουν θέση βάσει της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων τους: από δεξιά θα καθίσουν ο Αλέξη Τσίπρας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Πάνος Καμμένος και η Φώφη Γεννηματά. 

Τον συντονισμό θα έχει ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ Πάνος Χαρίτος, ενώ απέναντι από τους πολιτικούς αρχηγούς θα βρεθούν έξι δημοσιογράφοι από τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια. Πρόκειται για την Όλγα Τρέμη (Mega), τη Μαρία Χούκλη (AΝΤ1), τη Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), τη Μάρα Ζαχαρέα (Star), τον Αντώνη Σρόιτερ (Alpha) και τον Μάκη Γιoμπαζολιά (E TV). 

Λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι της Τρίτης άρχισαν να προσέρχονται στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ένας - ένας οι δημοσιογράφοι που θα συμμετάσχουν στην τηλεοπτική αναμέτρηση. Είχαν συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπη Ταγματάρχη, παρουσία του συντονιστή του debate Πάνου Χαρίτου, για να οριστικοποιηθούν οι ερωτήσεις που θα υποβληθούν στους πολιτικούς αρχηγούς, ανά θεματικό κύκλο. Μετά τη σύσκεψη, οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στο στούντιο της ΕΡΤ. 

Στο Ραδιομέγαρο τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυστηρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχουν τρεις ζώνες ασφαλείας, από τις οποίες οι δημοσιογράφοι θα περνούν με την επίδειξη ειδικών ταυτοτήτων. Το κέντρο Τύπου θα στηθεί στο μπαρ του Ραδιομεγάρου.









Το σκηνικό της ΕΡΤ

Το σκηνικό, στο οποίο θα διεξαχθεί το debate των επτά πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ, είναι έτοιμο.

Πρόκειται για ένα ειδικά κατασκευασμένο σκηνικό στο στούντιο 3, στον πρώτο όροφο του Ραδιομεγάρου, απ' όπου κανονικά μεταδίδεται η εκπομπή «Αθλητική Κυριακή».



Οι θεματικές ενότητες 

Η τηλεοπτική αναμέτρηση έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 21.00, με τους επτά αρχηγούς να κάθονται στα ειδικά έδρανα με βάση τη σειρά εκλογής των κομμάτων τους.

Όπως συμφωνήθηκε ανάμεσα στις παρατάξεις, οι αρχηγοί θα μπορούν για πρώτη φορά να υποβάλουν ερώτηση ο ένας στον άλλον, ενώ οι θεματικοί κύκλοι συζήτησης στο debate θα είναι οι εξής:

- 1ος κύκλος: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία
- 2ος κύκλος: Παιδεία, Υγεία, Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική
- 3ος κύκλος: Μεταναστευτική πολιτική - προσφυγικό
- 4ος κύκλος: Εξωτερική πολιτική - Άμυνα
- 5ος κύκλος: Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του κάθε δημοσιογράφου
- 6ος κύκλος σε δύο γύρους: Οι αρχηγοί μεταξύ τους με ελεύθερες τοποθετήσεις του καθενός και δυνατότητα, αν θέλει, να υποβάλει ερώτηση σε άλλον ή άλλους αρχηγούς ή να απαντήσει σε ερώτηση που ενδεχομένως του έχει ήδη υποβληθεί.

Στους πέντε πρώτους κύκλους, κάθε ερώτηση θα διαρκεί έως 30”. Η απάντηση θα διαρκεί έως 1,5 λεπτό. Η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση επί της απάντησης θα διαρκεί έως 15” και η δευτερολογία του αρχηγού έως 30”. Στον 6ο διπλό κύκλο των αρχηγών, ξεκινώντας από το μικρότερο σε δύναμη κόμμα, κάθε αρχηγός θα έχει στη διάθεσή του 1,5 λεπτό ανά γύρο.
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: