27 Σεπτεμβρίου 2015

Σε αμερικανικό έδαφος ο Τσίπρας με το χρέος στην ατζέντα

Σε αμερικανικό έδαφος ο Τσίπρας με το χρέος στην ατζέντα
Στοχεύοντας στη δημιουργία σταθερών συμμαχιών και την επίτευξη έμπρακτης στήριξης στη μάχη που δίνει η ελληνική κυβέρνηση για την ελάφρυνση του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας έφθασε τα ξημερώματα στη Νέα Υόρκη. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και επιστρέφει στην Ελλάδα στις 2 Οκτωβρίου.
Η Αθήνα ευελπιστεί σε μια αμερικανική βοήθεια στο ζήτημα του χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο, την ίδια στιγμή που η Ευρώπη διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος (τον Νοέμβριο) και η υλοποίηση της πρώτης σειράς προαπαιτούμενων προηγούνται οποιασδήποτε συζήτησης για τα ελληνικά δάνεια και τον τρόπο αποπληρωμής τους.

«Οι ΗΠΑ προσβλέπουν να εργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς (αυτή) κάνει βήματα για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και για την επίτευξη της βιωσιμότητας εντός της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και μέσω συμφωνίας για ανακούφιση του χρέους με τους πιστωτές της» είχε αναφέρει κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Αλέξη Τσίπρα ο Μπαράκ Ομπάμα.

Άτυπη συνάντηση με Ομπάμα
Ο πρωθυπουργός θα έχει άτυπη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τους δύο πολιτικούς να έχουν τη δυνατότητα να τα πουν και κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που θα παραθέσει ο Μπαράκ Ομπάμα στους ηγέτες του κόσμου.

Κατά την εξαήμερη παραμονή του στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός θα έχει διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αξιωματούχους διεθνών οργανισμών, ενώ θα κάνει και σημαντικές δημόσιες παρεμβάσεις και ομιλίες. Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (1η Οκτωβρίου) και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015» (27 Σεπτεμβρίου), καθώς και στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση, με θέμα «Strengthening cooperation on migration and refugee movements under the new development» (30 Σεπτεμβρίου).

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr
Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: