24 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΛΛΑΔΑ: Εικόνες βιβλικής καταστροφής


Δρόμοι που άνοιξαν στα δυο, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, πέτρες, χώμα και λάσπη στους δρόμους συνθέτουν τη δραματική εικόνα της Σκοπέλου μετά την καταστροφική καταιγίδα που έπληξε το βράδυ της Τρίτης το νησί.

 
Κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας μεταβαίνει στη Σκόπελο που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία, η οποία διήρκεσε περισσότερες από τρεις ώρες.
Στην ευρύτερη περιοχή της Σκοπέλου η Πυροσβεστική δέχτηκε 95 κλήσεις. Συνεργεία της έως τώρα έχουν προχωρήσει σε 45 αντλήσεις υδάτων και παρείχαν βοήθεια σε επτά άτομαΗ Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κινητοποιήσει πλήρως τον μηχανισμό της και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τον δήμο Σκοπέλου προκειμένου να αντιμετωπιστούν κατά το δυνατό αμεσότερα και αποτελεσματικότερα τα προβλήματα.

Στην ευρύτερη περιοχή της Σκοπέλου η Πυροσβεστική δέχτηκε 95 κλήσεις από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα. Επενέβησαν οκτώ συνεργεία της με 26 πυροσβέστες, που έως τώρα έχουν προχωρήσει σε 45 αντλήσεις υδάτων και παρείχαν βοήθεια σε επτά άτομα.


video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής στο zougla.gr: «Μεταφέραμε επτά τραυματίες στο Κέντρο Υγείας. Έξι αλλοδαπούς και μια Ελληνίδα, η οποία είχε σπάσει το πόδι της» πρόσθεσε και κατέληξε: «Μοιάζει σαν να πέρασε τσουνάμι. Δεκάδες βάρκες αναποδογύρισαν. Μιλάμε για βιβλική καταστροφή, ειδικά στο λιμάνι του Αγνώντα». 

Από τη μεριά του ο αξιωματικός υπηρεσίας στο ΑΤ της Χώρας έκανε λόγο για μεγάλες ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

















Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια από την ισχυρή βροχόπτωση, παρασύροντας αυτοκίνητα και κάδους και πολλοί οδηγοί εγκλωβίστηκαν μέσα στα οχήματά τους.

Μεγάλο μέρος του λιμανιού του νησιού καταστράφηκε ενώ στην κεντρική παραλία της Σκοπέλου, ένα ορμητικό ποτάμι με απίστευτη δύναμη και ταχύτητα έπαιρνε ό,τι έβρισκε στο πέρασμά του. Από τα ορμητικά νερά παρασύρθηκαν και καταστράφηκαν δεκάδες δίκυκλα και αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα σε διάφορους χώρους της παραλίας ή που μεταφέρθηκαν από άλλα σημεία της Χώρας.



























Κλειστά τα σχολεία

Τα σχολεία με απόφαση δημάρχου, δεν θα λειτουργήσουν για λόγους ασφαλείας
Υπάρχουν προβλήματα στην ύδρευση και στην ηλεκτροδότηση του νησιού, ενώ έχουν διακοπεί και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες της σταθερής τηλεφωνίας σε περιοχές στην Χώρα Σκοπέλου. Μεγάλες ζημιές υπέστησαν και πολλά καταστήματα στο παραλιακό μέτωπο.

Δρόμοι που είχαν κλείσει από μπάζα και πέτρες
 άνοιξαν με την παρέμβαση τεχνικών συνεργείων του δήμου Σκοπέλου και η συγκοινωνία αποκαταστάθηκε στον δρόμο Χώρας Σκοπέλου-Γλώσσας.

Στη γειτονική Σκιάθο που επίσης επλήγη από την κακοκαιρία, μετατράπηκε σε ορμητικό χείμαρρο η κεντρική οδός Παπαδιαμάντη, ενώ στην περιοχή Κολιός έπεσε δένδρο και έκλεισε για μία ώρα ο δρόμος Σκιάθου-Κουκουναριών.

Η κακοκαιρία συνεχίζεται και σήμερα σε όλες τις Σποράδες, με βροχές κατά διαστήματα.












Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

Φωτογραφίες: skopelos-news.blogspot.gr, Eurokinissi, http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: