17 Απριλίου 2015

Γαλλο-γερμανικός "πόλεμος"Πόλεμος στις σχέσεις Γαλλίας και Γερμανίας ξέσπασε, σε αμερικανικό έδαφος, με αφορμή τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.
«Το λεξιλόγιο της τιμωρίας, των κυρώσεων, των περιορισμών, είναι αυτό που απεχθάνεται η Ευρώπη»Ο Βόλφγανγκ Σόιμπλε... ασκώντας το αγαπημένο του «άθλημα», της παρέμβασης στα εσωτερικά των ευρωπαϊκών χωρών, προέτρεψε τη Γαλλία να υιοθετήσει «σκληρές» μεταρρυθμίσεις, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Η πρώτη απάντηση ήρθε δια στόματος του Γάλλου ομολόγου του, Μισέλ Σαπέν, που υπογράμμισε ότι η χώρα του «απεχθάνεται τον εξαναγκασμό».

«Η Γαλλία θα χαιρόταν αν κάποιος ανάγκαζε το Κοινοβούλιό της, όμως αυτό είναι δύσκολο, έχουμε δημοκρατία», είπε ο Γερμανός υπουργός σε ομιλία του που αφορούσε τις «πολύ επιτυχημένες» -όπως τις χαρακτήρισε- μεταρρυθμίσεις, που έγιναν στην Ισπανία υπό την επίβλεψη της τρόικας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ουδείς εκ των Ευρωπαίων πολιτικών έχει επιδείξει ανάλογη ευαισθησία όταν ο... χερ Σόιμπλε κουνά το δάχτυλο προς την Ελλάδα«Η Γαλλία απεχθάνεται να την εξαναγκάζουν», απάντησε ο Σαπέν, θέλοντας -όπως είπε- να απαντήσει «φιλικά» στον ομόλογό του. «Το λεξιλόγιο της τιμωρίας, των κυρώσεων, των περιορισμών, είναι αυτό που απεχθάνεται η Ευρώπη», πρόσθεσε.

«Η αρχή, την οποία συμμερίζονται το Παρίσι και το Βερολίνο, είναι ότι εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» να αποτιμά τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο και όχι στις χώρες - μέλη της ΕΕ να εκφράζουν τις απόψεις τους η μία για την άλλη. «Καθώς γνωρίζω καλά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αυτή η δήλωση ήταν μάλλον ένα είδος ενθάρρυνσης», κατέληξε ο Σαπέν χαριτολογώντας.

Αξίζει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι ουδείς εκ των Ευρωπαίων πολιτικών έχει επιδείξει ανάλογη ευαισθησία όταν ο... χερ Σόιμπλε κουνά το δάχτυλο επιδεικτικά προς την Ελλάδα.Νωρίτερα, αριστερά και ακροδεξιά γαλλικά κόμματα είχαν καταδικάσει με τον εντονότερο τρόπο τη δήλωση του Γερμανού υπουργού. 
«Οι δηλώσεις Σόιμπλε καταδεικνύουν τη νέα γερμανική αλαζονεία την ώρα που η Γερμανία κυριαρχεί στην Ευρώπη»«Η γαλλοφοβία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αφόρητη, απαράδεκτη και αντιπαραγωγική», σχολίασε στον λογαριασμό του στο Twitter ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που ήταν υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές του 2012, δήλωσε από την πλευρά του ότι ο Σόιμπλε θα πρέπει «να ζητήσει συγγνώμη από τον γαλλικό λαό». Οι δηλώσεις του «καταδεικνύουν τη νέα γερμανική αλαζονεία την ώρα που η Γερμανία κυριαρχεί στην Ευρώπη» και της επιβάλλει θυσίες, σημείωσε. 

Ωστόσο, υποστήριξε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «ενθαρρύνεται από τα κλαψουρίσματα των Γάλλων υπουργών που του παραπονιούνται για τους ίδιους τους συμπατριώτες τους».

Για τον αντιπρόεδρο του ακροδεξιού Γαλλικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό, οι δηλώσεις του Σόιμπλε πλήττουν σοβαρά «την τιμή της πατρίδας μας». Η κυβέρνηση, τόνισε, θα πρέπει «να καλέσει αμέσως τον πρεσβευτή της Γερμανίας στο Παρίσι και να απαιτήσει μια επίσημη συγγνώμη από την κυρία Μέρκελ», την καγκελάριο της Γερμανίας.
Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: