20 Απριλίου 2015

Αλβανια: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για ανακοπεί το «κύμα» των αιτούντων άσυλο



Αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στα σημεία διέλευσης, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια έχουν θέσει σε εφαρμογή οι αλβανικές συνοριακές αρχές, ύστερα από εντολή του γενικού διευθυντή της Αστυνομίας.
Στόχος είναι να ανακοπεί το «κύμα» των Αλβανών αιτούντων άσυλο στις χώρες Σένγκεν, καθώς αυτό ενδέχεται να οδηγήσει στην ενεργοποίηση του μηχανισμού επιστροφής στο καθεστώς θεωρήσεων για την Αλβανία.
Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο καταγράφεται σημαντικά αυξημένος τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, 3200 Αλβανοί ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία τον Μάρτιο, σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Ο αριθμός αυτός είναι δύο φορές μεγαλύτερος απ” ό,τι τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ενώ μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2015, 6500 Αλβανοί ζήτησαν άσυλο στη χώρα αυτή.
Τον Ιανουάριο καταγράφηκαν 1648 αιτούντες άσυλο και 1794 τον Φεβρουάριο.
Η μετανάστευση αποτελεί πηγή σοβαρής ανησυχίας για τις αλβανικές αρχές, που φοβούνται ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τις τρέχουσες διαδικασίες για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
«Μετανάστευση, όπως στη δεκαετία του ’90» γράφει η εφημερίδα «Shqip», επικαλούμενη στοιχεία του ινστιτούτου στατιστικής INSTAT. Βάσει των ίδιων στοιχείων, το 2014 εγκατέλειψαν την Αλβανία 46.413 άτομα.
ΠΗΓΗ: http://albanians.gr/
Διαβάστε:

Αδειάζει η Αλβανία. Μάζικες φυγές Αλβανών για ένα καλύτερο μέλλον στην Γερμανία

Δεν υπάρχουν σχόλια: