14 Απριλίου 2015

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το σχέδιο ψηφίσματος για την Αλβανία



Με ψήφους 51 υπέρ και μόλις τρεις κατά, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε το σχέδιο ψηφίσματος του εισηγητή του σώματος για την Αλβανία Κνουτ Φλέκενσταϊν.
Στο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε προς έγκριση ο Κνουτ Φλέκενσταϊν έγιναν αρκετές τροποποιήσεις, ενώ το τελικό έγγραφο αναμένεται να υιοθετηθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, που θα συνεδριάσει από 27-30 Απριλίου.

Παρουσιάζοντας, χθες, το σχέδιο ψηφίσματος, ο Κνουτ Φλέκενσταϊν εξέφρασε ανησυχίες για την πολιτική ένταση στην Αλβανία, ωστόσο κάλεσε τους συναδέλφους του να στηρίξουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τη βαλκανική αυτή χώρα.
Οι βασικές πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμφώνησαν να συνοψίσουν σε 16 τις 192 προτεινόμενες τροποποιήσεις, απορρίπτοντας ορισμένες προτάσεις από τους φιλελεύθερους για τους δεσμούς αίματος και τα μέσα ενημέρωσης- ιδιαίτερα δε, προτάσεις που προέρχονταν από ακροδεξιές δυνάμεις που τάσσονται κατά της διεύρυνσης- όπως αναφέρει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ.
Στο σχέδιο ψηφίσματος για την Αλβανία, σύμφωνα με το ΑΤΑ, αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι το "άνοιγμα" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα λειτουργούσε ενθαρρυντικά για την ανάπτυξη των μεταρρυθμίσεων "προσφέροντας μια αξιόπιστη και απτή προοπτική για την ΕΕ".
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι "η επιτυχία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας εξαρτάται από την ύπαρξη ενός δημοκρατικού πολιτικού περιβάλλοντος".
Καλούνται δε, όλες οι πολιτικές δυνάμεις -τόσο η πλειοψηφία όσο και η αντιπολίτευση- να αναλάβουν πλήρως τις πολιτικές ευθύνες τους και να δεχθούν συμβιβασμούς που θα οδηγήσουν στο να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημόσιους θεσμούς.
"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανησυχεί για τη συνεχή πολιτική πόλωση στην Αλβανία, που ενδέχεται να θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο τις προσπάθειες ενσωμάτωσης στην ΕΕ" τονίζεται στο σχέδιο ψηφίσματος και υπενθυμίζεται τόσο στους κυβερνώντες όσο και στην αντιπολίτευση η ανάγκη "συνευθύνης προς τους πολίτες για ένα σταθερό, εποικοδομητικό και συνεκτικού πολιτικού διαλόγου που θα επιτρέψει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων-κλειδιών".
Απαιτείται -τονίζεται στο σχέδιο ψηφίσματος- μία ανεξάρτητη και επαγγελματική διοίκηση, σε τοπικό επίπεδο, αλλά και στους εκλογικούς θεσμούς. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπενθυμίζει τις συστάσεις του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), λίγο πριν από τις εκλογές της 21ης Ιουνίου.
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ΑΤΑ, ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα στο σχέδιο ψηφίσματος είναι η έννομη τάξη και οι μεταρρυθμίσεις στον δικαστικό τομέα γι αυτό και υπογραμμίζεται η ανάγκη ενίσχυσης των δύο αυτών τομέων προκειμένου να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και των επιχειρηματιών στη δικαιοσύνη.
Στο σχέδιο ψηφίσματος αξιολογούνται, επίσης, θετικά τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται από τις αλβανικές αρχές για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ξένων μαχητών, αλλά και τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, αλλά σημειώνεται πως παραμένει πρόκληση η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.
ΠΗΓΗ: http://www.himara.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: