12 Απριλίου 2015

Όταν ο Ομπάμα συνάντησε τον Κάστρο



Την ευκαιρία να συνομιλήσουν για αρκετή ώρα είχαν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο στο περιθώριο της Συνόδου της Αμερικής στον Παναμά.

Ανοικτοί στον διάλογο εμφανίστηκαν Ομπάμα-Κάστρο στην πρώτη ολιγόωρη συνάντησή τους στον Παναμά - Σε καλό κλίμα οι συνομιλίες, με την αμηχανία ωστόσο να κυριαρχείΟι δύο ηγέτες κάθισαν δίπλα-δίπλα, αντάλλαξαν χειραψία και συνομίλησαν σε καλό κλίμα. Η αμηχανία ήταν έντονη στην ατμόσφαιρα και τα χαμόγελα τυπικά, ωστόσο διεθνείς αναλυτές χαρακτήρισαν «θετική» τη συνάντηση αυτή, η οποία γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα σε Κούβα-ΗΠΑ.

Οι δύο ηγέτες επεσήμαναν στις δηλώσεις τους πως οι προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον-Αβάνας θα συνεχιστούν, καθώς είναι προς όφελος του αμερικανικού και κουβανέζικου λαού.

Μια ημέρα νωρίτερα, τη Μεγάλη Παρασκευή, Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο είχαν δώσει τα χέρια ενώπιον δημοσιογράφων και του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, ο οποίος δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του. 

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε πως η χώρα του θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην κομμουνιστική κυβέρνηση του νησιωτικού κράτους, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση σε ό,τι αφορά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση με τον Ραούλ Κάστρο «ιστορική», ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι οι δύο χώρες μπορούν να θέσουν τέλος στον διμερή ανταγωνισμό που έχει τις ρίζες του στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

«Είμαστε πλέον σε θέση να βαδίσουμε σ’ έναν δρόμο προς το μέλλον. Με τον καιρό, θα γίνει εφικτό να γυρίσουμε σελίδα και να αναπτύξουμε μια νέα σχέση» πρόσθεσε.





Από τη μεριά του ο Ραούλ Κάστρο σημείωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να κάνει βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον, δηλώνοντας «ανοιχτός» σε συζητήσεις για ζητήματα που άπτονται των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όχι μόνο.





«Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε για τα πάντα, αλλά χρειάζεται να είμαστε υπομονετικοί, πολύ υπομονετικοί» ανέφερε ο 83χρονος πρόεδρος της Κούβας.
Οι δύο ηγέτες κάθισαν ο ένας δίπλα στον άλλο, με το κλίμα όμως να είναι αρκετά τυπικό. Ο καθένας τους ένευε και χαμογελούσε συγκρατημένα, ακούγοντας ορισμένα από τα σύντομα σχόλια που έκανε ο άλλος στους δημοσιογράφους. Στην αίθουσα συσκέψεων, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Ραούλ Κάστρο κάθισε αντικριστά με τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο φωτογραφικός φακός «συνέλαβε» τον πρόεδρο της Κούβας να ακούει με προσοχή τα όσα έλεγε ο Αμερικανός ομολογός του, ενώ το ίδιο συνέβη και όταν ο Ραούλ Κάστρο πήρε τον λόγο.

Οι δύο ηγέτες είχαν συμφωνήσει τον Δεκέμβριο του 2014 να ξεκινήσουν προσπάθειες για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, που είχε διακόψει η Ουάσινγκτον το 1961 μετά την κρίση της Κούβας (Απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων, εγκατάσταση σοβιετικών πυραύλων στο νησί). Η χαλάρωση ορισμένων ταξιδιωτικών και εμπορικών περιορισμών και η ανταλλαγή πολιτικών κρατουμένων ήταν τα πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Πλέον, εξετάζεται η επαναλειτουργία αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα.

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: