20 Μαρτίου 2015

Συνεργασία Αζέρων - Ρώσων στον αγωγό αερίου προς Ελλάδα


Συνεργασία  Αζέρων - Ρώσων στον αγωγό αερίου προς Ελλάδα

Το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο να συνεργασθεί με τη Ρωσία στον σχεδιαζόμενο αγωγό αερίου «Balkan Stream», μέσω Ελλάδας, αλλά προς τούτο θα πρέπει να πάρει ικανοποιητικά οικονομικά ανταλλάγματα.

Η είδηση έρχεται σε μια στιγμή που η Ρωσία κινείται για να επαναφέρει τα σχέδια του ακυρωθέντος προγράμματος για τον αγωγό «South Stream» με δεδομένη τη δίψα της Ευρώπης και των Βαλκανίων για φυσικό αέριο.

Τα σχέδια για τον αγωγό είχαν κυρωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, και κατόπιν η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι θα τον αντικαταστήσει με τον αγωγό μέσω Τουρκίας και τα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούν να ανεφοδιάζονται μέσω τερματικού σταθμού που θα βρίσκεται στα ελληνο-τουρκικά σύνορα. 



Ανεξάρτητες οικονομικές πηγές επισημαίνουν την πιθανότητα να δημιουργηθεί πρόβλημα επειδή δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα αγοράσουν το σύνολο των 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων LNG που θα διοχετεύεται -το έτος - από τον αγωγό όταν τεθεί σε λειτουργία. Το πρόβλημα εντείνεται επειδή οι βαλκάνιοι πελάτες δεν θα είναι σε θέση να πληρώνουν στην ίδια τιμή με τους Ευρωπαίους το ρωσικό φυσικό αέριο.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, και κρατώντας στο νου ότι η Ρωσία έχει γεωπολιτικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τα Βαλκάνια, θεωρείται φυσικό ο νέος αγωγός που θα αντικαταστήσει τον South Stream, να έχει διακλάδωση στ Βαλκάνια.

Έτσι μέσω Ελλάδας και πΓΔΜ, θα κατευθυνθεί προς Σερβία κι από εκεί προς Ουγγαρία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το άλλο πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι η ελληνική διακλάδωση του «Balkan Stream» μπορεί να συναντήσει παρόμοια εμπόδια (λόγω ΕΕ) όπως και ο South Stream στην Βουλγαρία.

Η ευρωπαϊκή ένσταση για τον South Stream ήταν η επίκληση του Ενεργειακού νόμου που απαγορεύει να είναι ίδιος ο ενεργειακός χορηγός και ο διανέμων όπως είναι η Gazprom.

Στο σημείο αυτό μπορεί να παίξει ρόλο το Αζερμπαϊτζάν. Τον Δεκέμβριο του 2013, η SOCAR πλήρωσε €400 εκατομμύρια για την απόκτηση του 66% της DESFA, που ελέγχει το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Azeri Assistance

Το ζήτημα αυτή τη στιγμή ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ανάλογο πρόβλημα με εκείνο του South Stream.

Ο ανεφοδιασμός με φυσικό αέριο μέσω του Trans-Adriatic αγωγού (TAP), θα ενώνει το Αζερμπαϊτζάν με την Ιταλία. Η επίσημη απόφαση έχει αναγγελθεί πως θα γίνει στις 22 Απριλίου, αλλά πιστεύεται πως θα είναι ευνοϊκή για το Μπακού.

Επειδή, η ΕΕ θέλει να μειωθεί η εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, και έτσι ευνοείται η συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν. Και αυτό διότι ο ΤΑΡ δεν θα μεταφέρει 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου προς την Ευρώπη. Μικρό ποσοστό πάντως, του ρωσικού αερίου που διοχετεύεται στην γηραιά ήπειρο.

Γεγονός πάντως είναι πως το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι καθαρά πολιτικό και όχι οικονομικό, μια και είναι εντελώς αδύνατο να αντικατασταθεί πλήρως ο ανεφοδιασμός από το ρωσικό φυσικό αέριο με τις μικρότερες -κατά πολύ- ποσότητες που θα φτάνουν από το Αζερμπαϊτζάν.

Η ευκαιρία για το Αζερμπαϊτζάν, συνίσταται στο ότι μπαίνει στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου, αλλά ταυτόχρονα βοηθά την Ρωσία στον «Balkan Stream». Κάτι που είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρο για την οικονομία της χώρας αυτής του Καυκάσου.

Εάν η ΕΕ δεχθεί ότι η διανομή του αερίου θα γίνεται από την ελληνική DESFA, τότε θα επιτραπεί η διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου ταυτόχρονα με το αζέρικο, μέσω του ίδιου αγωγού. Επειδή θα είναι διακριτή η ιδιοκτησία του χορηγού και εκείνου που διοχετεύει, άρα αποκλείεται ευρωπαϊκό νομικό κώλυμα.

Εκεί ακριβώς βασίζονται οι οικονομικές απαιτήσεις του Αζερμπαϊτζάν από τη Ρωσία. Το Μπακού επιδιώκει αν επιτύχει ευνοϊκή συμφωνία ελευθέρου εμπορίου τόσο με την Ευρασιατική Ένωση, όσο και την ΕΕ.

Το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται σε ευνοϊκή γεωγραφική θέση για να συνδέσει τη Ρωσία με την Ινδία μέσω Ιράν, ταυτόχρονα με τον ανεφοδιασμό μέσω Ελλάδας και της ιδιοκτησίας του αγωγού SOCAR- DESFA. Κάτι που καθιστά το Μπακού απαραίτητο συνέταιρο για τη Μόσχα.

Η δραστηριοποίηση του Αζερμπαϊτζάν και της Μόσχας στην Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα από το οποίο και οι δύο θα αποκτήσουν μεγάλα οφέλη από αυτή τη συνεργασία τους. 

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: