30 Μαρτίου 2015

ΕΛΛΑΔΑ: Aυτά είναι τα μέτρα της λίστας ΒαρουφάκηToυ Φώτη Τριάρχη από την http://www.zougla.gr

Η κοστολογημένη λίστα Βαρουφάκη, την οποία εξετάζουν οι θεσμοί, περιλαμβάνει προσδοκίες για έσοδα 3,7 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και περιορισμένα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις.

Η περίφημη λίστα που διέρρευσε στο μακροοικονομικό site Macropolis και τη διαρρέουν πλέον και κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, φαίνεται να στηρίζει τις προβλέψεις πως η κυβέρνηση θα ματαιώσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (326 εκατ. ευρώ) για επικουρικές συντάξεις, θα επαναφέρει το δώρο για τους συνταξιούχους κάτω από το όριο φτώχειας (600 εκατ. ευρώ) και θα διατηρήσει το ισχύον πλαίσιο για το ΕΚΑΣ (80 εκατ. ευρώ).

Ως προς το δημοσιονομικό, το Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1,2% το 2015 και ενδέχεται να φτάσει το 1,5% εφόσον τα μέτρα επιφέρουν έσοδα 3,7 δισ. ευρώ.Σύμφωνα με τη λίστα αυτή, οι προβλέψεις για τα έσοδα επιμερίζονται ως εξής:


- 725 εκ. από τους ελέγχους καταθέσεων εξωτερικού
-350 εκ. από την καταπολέμηση απάτης στον ΦΠΑ
- 350 εκ.από τις τηλεοπτικές άδειες
- 600 εκ. από τις νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών
- 300 εκ. από απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
- 270 εκ. από τη λοταρία αποδείξεων κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας
- 250 εκ.από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού
- 225 εκ από την ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης δημοσίων εσόδων
- 200 εκ. από μέτρα για το ηλεκτρονικό στοίχημαΑπό τις ιδιωτικοποιήσεις προβλέπονται έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ αντί του αρχικού στόχου των 2,2 δισ. ευρώ)

Οι φορείς που θα ιδιωτικοποιηθούν είναι:

- ΟΛΠ
- ΟΔΙΕ
- Περιφερειακά αεροδρόμια

Η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,4% από 2,9% για το 2015, ενώ την επόμενη χρονιά θα ανακάμψει στο 2,9%. Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 23,4% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 22,6%, ενώ το 2014 θα υποχωρήσει στο 21,1%.

Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε αρνητικά επίπεδα και το 2015, συγκεκριμένα στο -0,5%, και εκτιμάται ότι θα επιστρέψει σε θετικό επίπεδο το 2016, στο 0,6%.Οι δομικές μεταρρυθμίσεις

• Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.
• Μπλοκάρισμα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που υπονομεύουν τη σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος
• Εκσυγχρονισμό του κώδικα είσπραξης εσόδων και εξάλειψη των εξαιρέσεων
• Προώθηση συστήματος που θα ακυρώσει τις καθυστερήσεις στις πληρωμές από το κράτος στους φορολογούμενους και αντίστροφα (συμψηφισμοί).
• Εφαρμογή ενός νόμου για τον προϋπολογισμό που βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
• Προώθηση εξωδικαστικών συμβιβασμών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
• Προώθηση νέου κώδικα ποινικής δικονομίας που θα προωθεί καλύτερη εξειδίκευση των δικαστηρίων και προώθηση συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής για να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης.
• Βελτίωση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ

Η κυβέρνηση θέτει εκ νέου την επιθυμία να εξεταστεί το θέμα του χρέους, να συνδεθεί η αποπληρωμή του με την ανάπτυξη και να αξιοποιηθεί μια σειρά εργαλείων (swaps) για τη μείωσή του.

Παράλληλα εισηγείται τη δημιουργία επενδυτικού προγράμματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) αλλά και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων μέσα από τη δημιουργία ενός φορέα (bad bank) που θα χρηματοδοτηθεί από τα 10,9 δισ. του «μαξιλαριού» του ΤΧΣ που επέστρεψε στον EFSF.

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: