21 Νοεμβρίου 2014

Αλβανία και ΠΓΔΜ στην μαύρη λίστα εισαγωγέων της Ρωσίας



Αμφιβολίες σχετικά με την εισαγωγή γεωργικών προϊόντων απο την ΕΕ εξέφρασε η Ρωσία και δήλωσε την Τρίτη πως έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές κρεάτων από το Μαυροβούνιο και προειδοποίησε ότι μπορεί να επιβάλει παρόμοιες απαγορεύσεις για προϊόντα διατροφής από την Αλβανία και την πΓΔΜ, σε μια προσπάθεια να κλείσει πλήρως τα μονοπάτια για προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πριν από μία εβδομάδα, το Υπουργείο Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τους Αλβανούς εμπόρους βερίκοκου να υποβάλουν πιστοποιητικά προέλευσης των εμπορευμάτων, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι είχαν επανεξαχθεί από χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές στην ρώσικη αγορά το εμπόριο βερίκοκου από την Αλβανία αυξήθηκε τέσσερις φορές σε μικρο χρονικό διάστημα.

Η κίνηση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά την προειδοποίηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ, στο πλαίσιο της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία που προειδοποίησε τη Ρωσία να μην παρεμβαίνει στα Δυτικά Βαλκάνια. Το τμήμα επίβλεψης ρωσικών γεωργικών προϊόντων, Rosselkhoznadzor, δήλωσε ότι τα μέτρα ήταν αναγκαία για να αποφευχθεί η καταστρατήγηση από το εμπάργκο των τροφίμων από τη Μόσχα προς τις χώρες της ΕΕ μέσω των χωρών αυτών.
Ο Διευθυντής Εποπτείας, Σεργκέι Ντάνκβερτ, κατηγόρησε το Μαυροβούνιο για αποστολές κρεάτων από την ΕΕ με πλαστά πιστοποιητικά από τις δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. "Είμαστε αναγκασμένοι στην επιβολή περιορισμών, επειδή δεν εμπιστευόμαστε τις κτηνιατρικές αρχές του Μαυροβουνίου»,- λέει ο Ντάνκβερτ στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο Ντάνκβερτ είπε επίσης ότι η Αλβανία και η πΓΔΜ θα αντιμετωπίσουν παρόμοιους περιορισμούς, αν οι δύο χώρες δεν διαψεύσουν τις υποψίες των πιστοποιητικών τους έως τις 24 Νοεμβρίου. Έχουμε ένα υψηλού βαθμού δίχτυ ασφάλειας τροφίμων και οι παράνομες μεταφορές των πλαστών πιστοποιητικών από τις χώρες αυτές δεν επιτρέπονται να περάσουν,"- καταλήγει ο Ντάνκβερτ .
Η Ρωσία τον Αύγουστο αποφάσισε εμπάργκο για τα περισσότερα προϊόντα τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μια σειρά από άλλες δυτικές χώρες ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.




Πηγή: www.himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: