21 Νοεμβρίου 2014

ΗΠΕΙΡΟΣ: Νάρκες από τον Β’ Παγκόσμιο εντοπίστηκαν στην παραλία στο Μονολίθι στην Πρέβεζα


Νάρκες από τον Β’ Παγκόσμιο εντοπίστηκαν στην παραλία στο Μονολίθι στην Πρέβεζα

Πριν από μερικούς μήνες, όταν η παραλία ήταν κατάμεστη, κάποιοι από τους παραθεριστές θα δυσκολεύονταν να πιστέψουν ότι κάτω από τα πόδια τους βρίσκονταν.... νάρκες!
Κι όμως...
Στην παραλία Μονολιθίου της Πρέβεζας, οι δυνατές βροχοπτώσεις που προηγήθηκαν, αποκάλυψαν τις νάρκες από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Νάρκες που είτε είχαν τοποθετηθεί στα συγκεκριμένα σημεία, είτε μεταφέρθηκαν με τα κύματα από τη θάλασσα.
Στο Μονολίθι λοιπόν αποκαλύφθηκαν τρεις νάρκες, Γερμανικής προέλευσης. Στην περιοχή έφτασαν δυνάμεις του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς, του Ελληνικού
Στρατού, και με μία καλά οργανωμένη επιχείρηση προχώρησαν στην απομάκρυνσή τους.
Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές το ναρκοπέδιο που είχαν δημιουργήσει τα Γερμανικά στρατεύματα στην Πρέβεζα, κάλυπταν θαλάσσια περιοχή εξήντα τετραγωνικών μιλίων και εκτείνονταν από τα βόρεια της Λευκάδας μέχρι την Καστοσυκιά.
Το ναρκοπέδιο απέκλειε το δίαυλο της Πρέβεζας αλλά και όλη την ακτογραμμή της παραλίας του Μονολιθίου, υπό τον φόβο πιθανής απόβασης των συμμαχικών στρατευμάτων.
Οι νάρκες αυτές ήταν αγκυροβολημένες και απείχαν 3 μέτρα υπό την επιφάνεια της θάλασσας.
Σε επιχείρηση εκκαθάρισης που είχε γίνει μετά τη λήξη του Πολέμου και είχε επικεντρωθεί κυρίως στις λιμενικές εγκαταστάσεις, είχαν αλιευθεί συνολικά 64 νάρκες...
Φαίνεται όμως πως αρκετές δεκαετίες μετά παραμένουν ακόμη πολλές...

Δεν υπάρχουν σχόλια: