22 Σεπτεμβρίου 2014

Σκόπια: Αλβανοί βουλευτές διαχωρίζουν τη θέση τους, από τη ‘Δημοκρατία της Ιλλυρίδας’

Σεπτέμβριος 22, 2014.

Ο Αλβανός βουλευτής μέλος του Κοινοβουλίου των Σκοπίων, Ισμέτ Ραμαντάνι,  αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που διεξήχθη για την ‘Ιλλυρίδα’ το 1992, τόνισε ότι αυτή η πράξη θα έπρεπε να προειδοποιήσει την σύγχρονη πολιτική, που ασκείται, σήμερα, στη χώρα, και να καθίσει να συζητήσει 

τα ζητήματα που παρουσιάζουν οι Αλβανοί, ενώ ο πρώην βουλευτής Νάσσερ Ζούμπερι εκτιμά ότι η τελευταία απόφαση της διακήρυξης για τη «Δημοκρατία της Ιλλυρίδας» υποτιμά την πράξη του 1992.

 Η αλήθεια είναι ότι η ανακήρυξη της «Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας», έχει προκαλέσει διαφορετικές αντιδράσεις στο αλβανικό κοινό του νοτιο-σλαβικού κράτους.

Ως πρώτη εντύπωση, η πράξη αυτή θεωρήθηκε, κάτι που δεν έχει σοβαρό έρεισμα. Ακόμη, ωστόσο, δεν έχει περιγραφεί  ως μία δράση  με όραμα για το αλβανικό ζήτημα, στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία.

Ο πρώην βουλευτής, Νάσερ Ζούμπερι, έκανε μια σύγκριση μεταξύ της ανακήρυξης της Ιλλυρίδας του 1992 και αυτής που έγινε πριν από δύο ημέρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πράξη της ανακήρυξης της Ιλλυρίδας το 1992, ήταν μια μεγαλειώδης πράξη που εξέφραζε τις πολιτικές απόψεις των Αλβανών σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, όταν υπήρχε η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας.

 Όμως με το πέρασμα του χρόνου, οι συνθήκες έχουν αλλάξει, τα οράματα έχουν αλλάξει και το παλαιό status quo έχει ...λησμονηθεί.

Ο Ζούπερι πιστεύει ότι η τελευταία πράξη (ανακήρυξης) της Ιλλυρίδας δεν έχει σοβαρή υποστήριξη. 

«Η ανακήρυξη έγινε ως μέσο πίεσης για τον επαναπροσδιορισμό μιας ευρύτερης συζήτησης στην οποία θα συμμετέχουν εγχώριοι, αλλά και διεθνείς παράγοντες. Έτσι, που να καταλήξουμε σε μια πιο σοβαρή πράξη», είπε ο Ζούμπερι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα δεν μπορεί να συγκριθεί με την αυτονομία της Σκωτίας, «αν και υπάρχει μια σχετικότητα», είπε. Εκτίμησε,  όμως, ότι η ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Ιλλυρίδας δεν έγινε με την οργάνωση και τη σοβαρότητα που προβλέπει ένα τέτοιο ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: