25 Σεπτεμβρίου 2014

Προς τα πού πάει ο αεριαγωγός «Νότιο ρεύμα»

Στη ρωσική διαδιχτυακή πύλη «Vzgljad» πρόσφατα αναρτήθηκε η είδηση ότι υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει ο αεριαγωγός «Νότιο ρεύμα» την προβλεπόμενη μέχρι τώρα κατεύθυνσή του, δηλ. μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας, και να περνάει μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Ιταλίας ως την Αυστρία. Όμως, οι παράγοντες της ρωσικής εταιρείας παραγωγής γκαζιού «Gasprom» διέψευσαν αυτή την είδηση, και διεμήνυσαν πως είναι ακόμα νωρίς να γίνονται συλλογισμοί για κάτι τέτοιο.
Η πιθανότητα να παραιτηθεί η Βουλγαρία από τα έργα κατασκευής του αεριαγωγού «Νότιο ρεύμα», υπό πίεση των παραγόντων της ΕΕ, έδωσε την αφμορή για διάφορες κερδοσκοπίες σχετικά με κάποια τυχόν αλλαγή της κατεύθυνσης που θα ακολουθούσε αυτός ο ρωσικός
αεριαγωγός. Όμως, οι ιθύνοντες της ρωσικής εταιρείας «Gasprom» είναι πεπεισμένοι ότι, όταν καθησυχάσει η πολιτική κατάσταση και όταν σταματήσουν οι πιέσεις σε βάρος της Σόφιας, θα συνεχιστούν τα έργα κατασκευής αυτού του άξονα αεριαγωγού.
Όμως, πρέπει να αναφέρουμε ότι η πύλη «Vzgljad» υπενθυμίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είχε ήδη αναγγείλει την αλλαγή κατεύθυνσης του αεριαγωγού «Νότιο ρεύμα», τον Μάιο του τρέχοντος έτους, στη συνάντηση των εκπροσώπων των μεγαλύτερων ΜΜΕ του κόσμου. Μετά απ’αυτό, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε πως η Άγκυρα πρόκειται να δημιουργήσει δυνατότητες ώστε αυτός ο αεριαγωγός να φτάσει ως το έδαφος της Τουρκίας, κάτω από την επιφάνεια της Μαύρης Θάλασσας, και από την Τουρκία να μην πάει προς τη Βουλγαρία και τη Σερβία, αλλά να συνεχίσει να πορεύεται προς την Ελλάδα και την Ιταλία ως την Αυστρία και παραπέρα προς την Δυτική Ευρώπη. Οι ιθύνοντες της ρωσικής εταιρείας «Gasproma» λένε πως μέχρι στιγμής δεν έχουν συζητήσει μια τέτοια πιθανότητα.
Όπως έχουν τώρα τα πράγματα, σχετικά με τα έργα κατασκευής του αεριαγωγού «Νότιο ρεύμα» στη Βουλγαρία και στη Σερβία πρέπει να περιμένουμε την απάντηση των παραγόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι θα κρίνουν αν αυτό το πρόγραμμα βρίσκεται σε συνάφεια με τη νομοθεσία των Βρυξελλών, και, επίσης, πρέπει να αναμένουμε και τη διενέργεια εκλογών στους γειτονους μας, Βουλγάρους, που προβλέπονται για τις 5 Οκτωβρίου. Αν τα έργα πάνω στην κατασκευή του αεριαγωγού «Νότιο ρεύμα» θα αρχίσουν στη Σερβία ως τα τέλη της χρονιάς δεν εξαρτάται από την ίδια τη Σερβία, αλλά από την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στη γραμμή Βρυξελλών – Μόσχας. Οι ιθύνοντες της σερβικής εταιρείας παραγωγής γκαζιού «Srbijagas» λένε ότι όλα είναι έτοιμα για έναρξη των έργων κατασκευής αυτού του αεριαγωγού στη χώρα μας, μήκους 400 και άνω χιλιομέτρου.
ΠΗΓΗ: http://voiceofserbia.org/
Διαβάστε:

Jansen: Η Σερβία θα αποκτήσει από τη λειτουργία του αεριαγωγού «Νότιο ρεύμα» 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τα 25 επόμενα χρόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια: