26 Φεβρουαρίου 2014

Στην Αθήνα ο Οζερσάι για τη συνάντηση στο ΥΠΕΞ


Στην Αθήνα ο Οζερσάι για τη συνάντηση στο ΥΠΕΞ

Στην Αθήνα ήρθε σήμερα ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι και η αντιπροσωπεία του, Γκιουλφέμ Βεζίρογλου Σεβγκιλί και Γκιουνές Ονάρ, όπου αύριο θα έχουν συνάντηση με τον ΓΓ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Αναστάση Μιτσιάλη.
Την ίδια μέρα θα έχει αντίστοιχη συνάντηση στο τουρκικό ΥΠΕΞ ο Ε/κ διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης και η ομάδα του. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, η τ/κ αντιπροσωπεία θα επιστρέψει στις 28 Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στις αμοιβαίες επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα είχαν συμφωνήσει οι ΥΠΕΞ των δύο αντίστοιχων χωρών, Ευάγγελος Βενιζέλος και Αχμέτ Νταβούτουγλου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Η τελική ημερομηνία οριστικοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου στη συνάντηση των δύο διαπραγματευτών στην Λευκωσία.

Μιλώντας στην  "Μπαϊράκ" πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Οζερσάι την χαρακτήρισε πολύ σημαντική, σημειώνοντας ότι είναι πρώτη φορά που γίνονται τέτοιου είδους αμοιβαίες επισκέψεις. Παρόμοια επίσκεψη στην Αθήνα, είπε, είχε πραγματοποιήσει ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Ραούφ Ντενκτάς το 1959, στο πλαίσιο των διεργασιών για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960.
Η ασυμφωνία στην Κύπρο δεν μπορεί να λυθεί μόνο μεταξύ Τ/κ και Ε/κ, πρόσθεσε, αλλά μέρος της είναι και οι εγγυήτριες δυνάμεις και από αυτή την άποψη, η πραγματοποίηση αυτών των επισκέψεων είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία ενός υγιούς διαλόγου μεταξύ όλων των πλευρών.
«Για να εξαλειφθεί η προκατάληψη που υπάρχει από την τ/κ κοινότητα έναντι της Ελλάδας και από την ε/κ κοινότητα έναντι της Τουρκίας, ένας υγιής διάλογος είναι απαραίτητος. Τις επισκέψεις που θα πραγματοποιήσουμε, τις βλέπουμε ως ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη δημιουργία αυτού του διαλόγου».
Ο κ. Οζερσάι είπε ότι δεν πρέπει να θεωρείται ότι σε αυτές τις συναντήσεις θα γίνει διαπραγμάτευση για όλα τα θέματα και πως στο τέλος της ημέρας, το Κυπριακό θα λυθεί με διαπραγματεύσεις μεταξύ των Τ/κ και των Ε/κ. «Εάν θέλουμε μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, οι συνομιλητές των Ε/κ δεν είναι η Τουρκία, πρέπει να αποδεχθούν ότι είναι οι Τ/κ και αυτούς θα πρέπει να πείσουν».
Επιβεβαίωσε ότι η συνάντησή του στο ελληνικό ΥΠΕΞ θα γίνει με τον ΓΓ του Υπουργείο, συμπληρώνοντας ότι το σημαντικό είναι και η συνάντηση του κ. Μαυρογιάννη στην Άγκυρα να πραγματοποιηθεί σε ίσο επίπεδο με τη δική του.
Το κοινό ανακοινωθέν, συνέχισε, έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο για τις συνομιλίες, λέγοντας ότι οι συναντήσεις αυτές είναι επίσης σημαντικές για να καταλάβουν οι εγγυήτριες δυνάμεις τις θέσεις των πλευρών χωρίς παρερμηνείες.
Ερωτηθείς εάν στο μέλλον τέτοιου είδους επισκέψεις θα συμβαίνουν πιο συχνά, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε πως αυτό εξαρτάται από το αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων, αλλά είναι πολύ σημαντικό και στο μέλλον αυτές οι επισκέψεις να πραγματοποιούνται σε ισότιμο επίπεδο.
ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ
ΠΗΓΗ: http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: