28 Νοεμβρίου 2012

Στα Τίρανα κορυφώνονται, σήμερα, οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων ανεξαρτησίας της χώρας


- Μπερίσα η πράξη της ανεξαρτησίας το 1921 ήταν «…ανεξαρτησία της εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα»!

 Στα Τίρανα κορυφώνονται, σήμερα, οι εκδηλώσεις για τα 100χρονα από την ανεξαρτησία της Αλβανίας, ενώ χθες το επίκεντρο των εορτασμών ήταν στην πόλη της Αυλώνας, όπου έλαβε "σάρκα και οστά" η ανεξαρτησία στις 28 Νοεμβρίου 1912.

Βασικό ιδεολόγημα των εορταστικών εκδηλώσεων αποτελεί η εξιδανίκευση του παρελθόντος και η καλλιέργεια ενός εθνικού μύθου, ο οποίος διέπεται από την ιδέα της εθνικής Αλβανίας.
Η πράξη της ανεξαρτησίας το 1921, αναφέρει σε περγαμηνή του προς το Μουσείο της Αυλώνας, ο πρωθυπουργός της χώρας Σαλί Μπερίσα ήταν «… ανεξαρτησία της εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα».
Βασικό ηθικό στήριγμα το γεγονός ότι «σήμερα οι Αλβανοί είναι ελεύθεροι στα εδάφη τους» όπως ανέφερε, σε όλες τις ομιλίες της, η πρόεδρος της Αλβανικής Βουλής, Γιοζεφίνα Τοπάλι. «Η πορεία της εθνικής σημαίας συνεχίζεται ανέφερε χαρακτηριστικά σε χθεσινή ομιλία του στην Αυλώνα ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Έντι Ράμα.
Η παρουσία των πολιτικών εκπροσώπων των Αλβανών από το Κόσοβο και την ΠΓΔΜ είναι καθολική, ωστόσο κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι για ακόμη μια φορά σε απόσταση και στις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο. Η αντιπολίτευση, αρνήθηκε, μάλιστα, να παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο, που παρέθεσε η πρόεδρος της Βουλής στην Αυλώνα. Τα αλβανικά εθνικά σύμβολα έχουν «κατακτήσει» κάθε σημείο στη χώρα με τις γιγαντοσημαίες να έχουν τον πρώτο λόγο. Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι ο εθνικός ενθουσιασμός έχει καταλάβει ιδιαίτερα την νέα γενιά. Πάνω από μισό εκατομμύριο Αλβανοί μετέβησαν χθες στην πόλη της Αυλώνας, ενώ μόνο χθες πέρασαν τα σύνορα μεταξύ Κοσόβου και Αλβανίας περισσότερα από 20.000 άτομα.
Σήμερα, το κέντρο βάρους των εκδηλώσεων μεταφέρεται στα Τίρανα, με δύο επιπλέον ιδιαιτερότητας: την τούρτα τεσσάρων τόνων που θα προσφερθεί στους συγκεντρωθέντες αλλά και το κουρμπάνι χιλίων αρνιών, το κρέας των οποίων προορίζεται για τις άπορες οικογένειες.
Στα Τίρανα θα πραγματοποιηθεί σήμερα, ύστερα από πολλά χρόνια, στρατιωτική παρέλαση, στην οποία μετέχουν και σώματα από το Κόσοβο. Η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί παρουσία των αλβανικών αρχών και των ξένων επίσημων προσκεκλημένων, αναφέρει το ΑΠΕ.
Δήτε Live ΕΔΩ.
Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 12:18
ΠΗΓΗ: http://aftonomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: