15 Οκτωβρίου 2012

Νέος κανονισμός χωροταξίας και πολεοδομίας στον δήμο των Αγίων Σαράντα


Ένα απ' τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη των Αγ. Σαράντα, είναι και η άναρχη δόμηση των τελευταίων 20 ετών, κυρίως την περίοδο 1994-2005. Η πόλη έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο μπετού. Πολλές φορές με παρότρυνση απ' τα Τίρανα, μεγάλες ομάδες πληθυσμού κατέβηκαν απ΄τις πιο βόρειες περιοχές τριπλασιάζοντας στην ουσία τον πληθυσμό.

Νέος κανονισμός χωροταξίας και πολεοδομίας στον δήμο των Αγίων ΣαράνταΟι παράνομες οικοδομές νομιμοποιήθηκαν απ' τις εκάστοτε κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα τα χαμόσπιτα των πρώτων χρόνων να μετατραπούν σε τεράστιες πολυκατοικίες. Το χρήμα που προέρχονταν κυρίως από διάφορες παράνομες δραστηριότητες που έλαβαν χώρα κατά μήκος των ελληνο-αλβανικών συνόρων
ενίσχυσε τον κατασκευαστικό τομέα, δημιουργώντας την τωρινή κατάσταση της μπετονοποίησης της πόλης. Απ' τις 30 Σεπτεμβρίου 2011, ισχύει ο νέος νόμος περί χωροταξίας και πολεοδομίας. Βάσει αυτού του νόμου, η τοπική αυτοδιοίκηση, σε δήμους και επαρχίες υποχρεούται να καταρτίσει και να εγκρίνει νέο Χωροταξικό και Πολεοδομικό Κανονισμό. Σ' αυτό το πλαίσιο κινείται και ο δήμος των Αγίων Σαράντα. Ως τώρα έχει καταρτιστεί ένα σχέδιο Κανονισμού το οποίο συζητείται με διάφορες ομάδες και την κοινότητα των κατασκευαστών. Πέρα απ΄την νομική και θεωρητική πλευρά του ζητήματος, κατά την εφαρμογή του νέου κανονισμού, σίγουρα θα προκύψουν πολλά και σοβαρά προβλήματα. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν σημειωθεί παραβιάσεις του νόμου, έχουν αποκλειστεί οι δρόμοι, έχουν κατασκευαστεί περισσότεροι ορόφοι ή ακόμα για το ίδιο οικόπεδο εμφανίζονται περισσότεροι από ένας ιδιοκτήτης. Όλη αυτή η κατάσταση δυσκολεύει την έγκριση απ' το δημοτικό συμβούλιο του νέου κανονισμού και απ' την άλλη μεγαλύτερα προβλήματα θα δημιουργήσει και η εφαρμογή του.
Η Διεύθυνση Πολεοδομίας, σε συνεργασία και με άλλα Γραφεία Χωροταξίας και Πολεοδομίας απαιτεί την έγκριση του κανονισμού ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία και να βάλει μια τάξη στην αναρχία που επικράτησε τόσα χρόνια. Οι κάτοχοι οικοπέδων εντός του δήμου των Αγ. Σαράντα, είναι η ώρα να ενδιαφερθούν για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν με την εφαρμογή του κανονισμού. Όπως και να έχουν τα πράγματα το δημοτικό συμβούλιο θα εγκρίνει τον κανονισμό αυτό με ή χωρίς παρατηρήσεις.


ΠΗΓΗ: aftonomi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: