18 Μαΐου 2012

Η αλβανική Νομική Επιτροπή εξετάζει πρόταση του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τα σύνορα με την Ελλάδα

Στη σημερινή συνεδρίαση της Νομικής Επιτροπής ξεκίνησε η εξέταση τροποποιήσεων που υποβλήθηκαν από τους Σοσιαλιστές σε σχέση με τα κρατικά σύνορα. Οι τροπολογίες που προτάθηκαν από τον βουλευτή Ilir Gjoni έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση των συνόρων της Αλβανίας.
Οι Σοσιαλιστές λένε ότι η έγκριση των αλλαγών στη νομοθεσία καθιστά δυνατή την επανίδρυση των συνόρων της Αλβανίας.
Σύμφωνα με τους σοσιαλιστές, σε αντίθεση με τη νομοθεσία του 2008, η οποία άφησε τη χώρα χωρίς σύνορα, η νέα πρωτοβουλία καθορίζει σαφώς τα νότια θαλάσσια σύνορα αλλά και βόρεια ρυθμίζοντας και τις ακριβείς συντεταγμένες.
Κατά τη συνάντηση, ο υπουργός Εσωτερικών Bujar Nishani δήλωσε ότι η πρόταση των Σοσιαλιστών θα πρέπει να περιελήφθη στον νόμο του Λιμενικού Σώματος. Η πρόταση του Nishani εγκρίθηκε με κοινή συναίνεση από όλα τα μέρη.
Σύμφωνα με τους Σοσιαλιστές, η ισχύουσα νομοθεσία απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και το σχέδιο θα πρέπει να περάσει αμέσως από το Κοινοβούλιο.
Το νομοσχέδιο για την αλλαγή του νόμου 9861, με ημερομηνία 24.1.2008, « Περί ελέγχου και επιτήρησης της Κρατικής Συνοριακής» ορίζει ότι η κατάσταση στα σύνορα της Δημοκρατίας της Αλβανίας καθορίζεται και ελέγχεται από διεθνείς συμφωνίες που έγιναν δεκτές από το αλβανικό κράτος και τις διμερείς συνθήκες ή πολυμερείς συμφωνίες που αφορούν άλλα κράτη και κυρώθηκαν από το Κοινοβούλιο.
Ο νόμος θα συζητηθεί στην Επιτροπή Ασφάλειας την Παρασκευή, όπου ο Υπουργός Haxhinasto και Nishani θα μιλήσουν για τις ρυθμίσεις των θαλάσσιων υδάτων.
από: himara.gr/blog
ΠΗΓΗ:  Βορειοηπειρωτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: