28 Ιανουαρίου 2012

Παπαδήμος με πολιτικούς αρχηγούς, πυρετός για PSI-δανειακή σύμβαση

Συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, που φαίνεται να σκοντάφτουν τώρα στά θέματα των μισθών του ιδιωτικού τομέα και των επικουρικών συντάξεων, ενώ νέο "αγάθι" μπορεί να ανακύψει με την ανάληψη δεσμεύσεων εκ μέρους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, τις οποίες ζητά η ΕΕ Ο πρωθυπουργός Λ. Ππαδήμος έχει καλέσει σε σύσκεψη τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους εκθέσει την κατάσταση και να ζητήσει να αναλάβουν πολιτική δέσμευση ότι θα υποστηρίξουν το νέο δανειακό πρόγραμμα - τώρα και μετά τις εκλογές.
Εν συνεχεία, την Κυριακή το πρωι θα συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο, όπου ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και τις επικουρικές συντάξεις. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας θα παρουσιάσουν επίσης τα αποτελέσματα των επαφών τους με τους εκπροσώπους των διεθνών ομολογιούχων πιστωτών (IIF).
H κατάσταση φαίνεται περίπλοκη, καθώς η διαπραγμάτευση γίνεται παράλληλα σε πολλά επίπεδα και για πολλά θέματα, ενώ η συμφωνία σε κάποια αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσουν τα υπόλοιπα.
Τα μηνύματα από το «μέτωπο» του PSI είναι αισιόδοξα, καθώς εκφράζονται εκτιμήσεις για επίτευξη συμφωνίας μέχρι την Κυριακή. Εχει ανακύψει όμως άλλον μείζον ζήτημα, καθώς δεν υπάρχρι προε το παρόν ούτε η ελάχιστη σύγκλιση απόψεων στις διαπραγμάτευσεις για μισθούς-συντάξεις, ενώ δεν έχουν θιγεί πί της ουσίας τα ζητήματα νέων δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 

ΠΗΓΗ:  http://www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: