5 Ιανουαρίου 2012

ΕΛΛΑΣ: Αλλαγές σε κατώτερο μισθό, δώρα, τριετίες και εισφορές

Αλλαγές σε κατώτερο μισθό, δώρα, τριετίες και εισφορέςΚατώτερος μισθός, δώρα, τριετίες και εισφορές –όλα στον αέρα και υπό συζήτηση- εν όψει της άφιξης της Τρόικας στην Αθήνα, στις 16 Ιανουαρίου. Η λέξη "Αρμαγεδδών" θα μπορούσε να αποτυπώσει με τον καλύτερο τρόπο τις αλλαγές στον εργασιακό χάρτη, για τον ιδιωτικό τομέα.

Άλλωστε, με «τελεσίγραφό» τους οι δανειστές έδειξαν τις διαθέσεις τους πριν καν πατήσουν το πόδι τους επί ελληνικού εδάφους. Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις-προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού ότι κινδυνεύουν να χαθούν όλα, καθώς και το περιεχόμενο της συζήτησης με τους κοινωνικούς εταίρους στο Μαξίμου, προμηνύουν νέο "τσεκούρωμα" στις ήδη "πετσοκομμένες" αποδοχές των εργαζομένων.

Η ατζέντα στα εργασιακά είναι «καυτή» και περιλαμβάνει:

-«Σπάσιμο» του κατώτερου μισθού, που σήμερα διαμορφώνεται στα 751 ευρώ. Οι δανειστές, μάλιστα, έχουν κάνει αναφορά στο μοντέλο Πορτογαλίας, όπου ο κατώτερος μισθός είναι στα 566 ευρώ. Το θέμα αποτελεί «casus belli» για τους συνδικαλιστές, ενώ αντιρρήσεις έχουν εκφράσει και οι εργοδοτικές οργανώσεις.

-Μπαίνουν στη "μέγγενη" 13ος και 14ος μισθός, καθώς οι εκπρόσωποι της Τρόικας έθεσαν ευθέως θέμα για τα δώρα και το επίδομα αδείας.

-Κατάργηση ή πάγωμα των ωριμάνσεων, ενώ στο μικροσκόπιο θα βρεθούν τα επιδόματα που προβλέπονται στις συμβάσεις.

-Το μη μισθολογικό κόστος. Ίσως το λιγότερο δύσκολο θέμα της ατζέντας, καθώς το βλέπουν θετικά υπουργείο Εργασίας, εργοδότες και συνδικάτα. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει μείωση των εισφορών 10% από το Μάρτιο σε όσες επιχειρήσεις υιοθέτησαν την κάρτα εργασίας. Εξάλλου, το υπ. Εργασίας και οι κοινωνικοί εταίροι θα συζητήσουν εναλλακτικά σενάρια για να υπάρξει πρόσθετη μείωση των εισφορών τον Ιούλιο.
ΠΗΓΗ: OurLife.gr

Σχολιάστε το άρθρο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: