26 Ιανουαρίου 2012

ΛΑΟΣ: Ερώτηση προς ΥΠΕΞ για την καταδίκη του Ναούμ Ντίσιου από τα Αλβανικά δικαστήρια

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ:4538/17-1-2012

Προς: Υπουργό Εξωτερικών κ. Σταύρο Δήμα
Θέμα: Φυλάκιση του Προέδρου της «Ομόνοιας» περιφέρειας Κορυτσάς
Η πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Κορυτσάς που καταδίκασε τον Πρόεδρο της «Ομόνοιας» περιφέρειας Κορυτσάς και μέλος του Προεδρείου του κόμματος ΕΕΜΜ-MEGA κ. Ναούμ Ντίσιο σε ένα χρόνο φυλάκιση χωρίς αναστολή εντάσσεται αναμφίβολα στο πλαίσιο των πολιτικών δικών που διεξάγονται στην Αλβανία με στόχο τη φίμωση, τρομοκράτηση και σε τελευταία ανάλυση εξαφάνιση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, σε συνδυασμό άλλωστε και με άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως πχ η απαγόρευση της αναγραφής της εθνικότητας στις ληξιαρχικές πράξεις.
Το βαρύτατο «αδίκημα» στο οποίο υπέπεσε ο κ.Ντίσιος ήταν η κατασκευή τσιμεντένιας σκάλας στο μονοπάτι που οδηγεί στο μνημείο δύο Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών κατά τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο, στο χώρο πλησίον του ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την αντίδραση Αλβανών εξτρεμιστών που ως δια μαγείας «ανακάλυψαν» ότι στο σημείο αυτό προϋπήρχαν τάφοι ομοεθνών τους οι οποίοι καταστράφηκαν όταν έγιναν τα έργα για την ευκολότερη πρόσβαση στο Μνημείο.
Η Ελλάδα και ειδικότερα η Εθνική Ελληνική Μειονότητα έχει πικρή πείρα από τις, διαχρονικά, στημένες δίκες και καταδίκες που υπέστη. Διερωτάται κανείς αν η σημερινή Αλβανία που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ επανήλθε στις μεθόδους του καθεστώτος Χότζα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Δεν θεωρεί ότι ενέργειες , ως η ανωτέρω, που έχουν εμφανή πολιτική σκοπιμότητα, επιβαρύνουν έτι περαιτέρω το ήδη όχι ανέφελο κλίμα των Ελληνο-αλβανικών σχέσεων, με ευθύνη των Τιράνων;

2. Πως προτίθεται να αντιδράσει εν προκειμένω; Θα προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς τα Τίρανα; Θα ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους Διεθνείς Οργανισμούς;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ιωάννης Κοραντής, Επικρατείας ΛΑ.Ο.Σ.
Άγγελος Κολοκοτρώνης, Α’ Θεσσαλονίκης ΛΑ.Ο.Σ
.

ΠΗΓΗ:  Βορειοηπειρωτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: