11 Ιανουαρίου 2012

ΑΛΒΑΝΙΑ: Εντός του 2013 θα καταστραφούν 40.000 τόνοι πυρομαχικών

Σύμφωνα με
τον Αλβανό υπουργό Άμυνας, Αρμπέν Ιμάμι, εντός του 2013 θα αποσυναρμολογηθούν και θα καταστραφούν 40.000 τόνοι πυρομαχικών και θα ολοκληρωθεί έτσι το πρόγραμμα εξάλειψης όλου του παλαιού στρατιωτικού εξοπλισμού της εποχής του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Στη συνέχεια ο υπουργός τόνισε πως από το Σεπτέμβριο του 2009 έως τα τέλη του 2011 έγινε η αποσυναρμολόγηση 53.806 τόνων πυρομαχικών. Επίσης ευχαρίστησε τους εταίρους της χώρας που συμμετείχαν και χρηματοδότησαν την υλοποίηση του προγράμματος, τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Δανίας, το γραφείο του ΟΑΣΕ και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP).

Σύμφωνα με τον Ιμάμι, το πρόγραμμα αποσυναρμολόγησης συνεχίζεται με ασφάλεια σε όλα τα εργαστήρια της χώρας. Στο παρελθόν, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Στις 15 Μαρτίου του 2008, από καταστροφική έκρηξη σε εργαστήριο αποσυναρμολόγησης πυρομαχικών στο χωριό Γκερντέτσι, μόλις 6 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων, έχασαν τη ζωή τους 26 άτομα και 300 ακρωτηριάστηκαν και τραυματίστηκαν. Άλλα έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους σε άλλες μικρότερες εκρήξεις, σε διάφορα χρονικά διαστήματα, στο Ελμπασάν και στο Σκραπάρι.
 
http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: