17 Δεκεμβρίου 2011

ΑΛΒΑΝΙΑ:Τα Θέματα Ενεργειακής Στρατηγικής σε Αλβανία και ΝΑ Ευρώπη στο Επίκεντρο Σεμιναρίου του ΙΕΝΕ στα Τίρανα



Με σημαντική παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Οικονομικών και Ενέργειας της Αλβανίας, της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού, του Αλβανού ρυθμιστή ενέργειας, καθώς και στελεχών από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον αλβανικό ενεργειακό τομέα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου, στα Τίρανα, το σεμινάριο για τις «Ενεργειακές Πολιτικές και Στρατηγικές στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και ο Ρόλος της Αλβανίας», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) σε συνεργασία με το Ελληνο-Αλβανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΑΕΒΕ). Η εκδήλωση κάλυψε μία σειρά από θέματα της αλβανικής ενεργειακής αγοράς (ρυθμιστικά ζητήματα, ΑΠΕ, υδρογονάνθρακες κλπ.) και της ευρύτερης ενεργειακής ατζέντας της ΝΑ Ευρώπης. Επιπλέον, το αλβανικό επιχειρηματικό κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την παρουσίαση της μελέτης που εξέδωσε το ΙΕΝΕ τον περασμένο Ιούνιο με θέμα «SE Europe Energy Outlook 2011».
Από αλβανικής πλευράς συμμετείχαν ο διευθυντής των ενεργειακών πολιτικών του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας της Αλβανίας, καθ. Stavri Dhima, ο οποίος ανέλυσε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αναδύονται για τον αλβανικό τομέα υδρογονανθράκων, με ιδιαίτερη έμφαση στο φυσικό αέριο, και ο διευθυντής της αλβανικής δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού, KESH, κ. Lorenc Kosta, ο οποίος περιέγραψε διεξοδικά το σύστημα ηλεκτρισμού της Αλβανίας, με ιδιαίτερη αναφορά στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής του.
Επίσης, την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα, κ. Νικόλαος Πάζιος και ο Πρόεδρος του ΕΑΕΒΕ κ. Κωνσταντίνος Υδραίος, ενώ συμμετείχαν ο κ. Μανώλης Ζαρογιαννόπουλος, Γενικός Γραμματέας του ΕΑΕΒΕ, και ο Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων και Επίβλεψης Έργων της ΔΕΠΑ κ. Δημήτρης Μανώλης.
Εκ μέρους του ΙΕΝΕ, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Κωστής Σταμπόλης παρουσίασε την μελέτη «SE Europe Energy Outlook 2011», ενώ ο Συντονιστής Ευρωπαϊκών Έργων κ. Νικόλαος Σοφιανός αναφέρθηκε διεξοδικά στον όλο και πιο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΑΠΕ στις πολιτικές των χωρών της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης.
Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης (panel discussion) που ακολούθησε, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το ενεργειακό μέλλον της Αλβανίας, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρονται για τις ελληνικές ενεργειακές εταιρείες στην γειτονική μας χώρα. Μεγάλο μέρος της συζήτησης περιεστράφη γύρω από το φυσικό αέριο, καθώς, η Αλβανία αποτελεί μία από τις λίγες χώρες της περιοχές στο ενεργειακό ισοζύγιο των οποίων δεν έχει εισαχθεί ακόμη το συγκεκριμένο καύσιμο. Παρ’ όλ’ αυτά, το θέμα απασχολεί έντονα την αλβανική επικαιρότητα λόγω των σχεδίων που έχουν ανακοινωθεί για την διέλευση μεγάλων αγωγών και κλάδων φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της (αγωγοί ΤΑΡ και ITGI).
Το χθεσινό σεμινάριο αποτέλεσε μέρος μίας σειράς εκδηλώσεων του ΙΕΝΕ στις πρωτεύουσες των χωρών της ΝΑ Ευρώπης με έμφαση σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και στρατηγικής. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία αντίστοιχες εκδηλώσεις σε Αθήνα, Σόφια και Βουκουρέστι.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες Atlas, Diteko και MT Group, ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν το ενεργειακό ενημερωτικό πόρταλ energia.gr

http://www.iene.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: