29 Νοεμβρίου 2011

Iράν: Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν να κλείσει η βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη

Ι
Νοέμβριος 29, 2011. (FNA)

Τεχεράνη.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη βρετανική Πρεσβεία στην Τεχεράνη, σήμερα το απόγευμα και προσπάθησαν να  κατεβάσουν την βρετανική σημαία, απαιτώντας την άμεση απέλαση του πρεσβευτή του Λονδίνου από την Τεχεράνη και το κλείσιμο της πρεσβείας.

Οι διαδηλωτές οι οποίοι απαιτούν την πλήρη διακοπή των σχέσεων με τη Βρετανία, ξεκίνησαν πορεία μπροστά από την βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη πριν από λίγες ώρες για να φωνάξουν και να διαμαρτυρηθούν για την εχθρική πολιτική του Λονδίνου κατά του Ιράν.

Σύμφωνα με ιρανικές δημοσιογραφικές πληροφορίες μεγάλες ομάδες φοιτητών ανέβηκαν στο κτίριο της πρεσβείας και κατέβασαν  την βρετανική σημαία και την έκαψαν.


Στη θέση της τοποθέτησαν την εθνική σημαία του Ιράν ως σημάδι νίκης, ισχυριζόμενοι ότι έχουν κατακτήσει την πρεσβεία επειδή δεν πρέπει να γίνεται σεβαστή στα πλαίσια των διπλωματικών κανόνων και θα πρέπει να θεωρείται η πρεσβεία ως μέρος του εδάφους του Ιράν από τούδε και στο εξής.

«Κάτω η Βρετανία», «Κάτω η Αμερική», «Κάτω το Ισραήλ» και «Οι φοιτητές αγρυπνούν και μισούν τη Βρετανία» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούγονταν από τους διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές έφεραν φωτογραφίες του δολοφονηθέντος πυρηνικού επιστήμονα Majid Shahriari και του διοικητή των δυνάμεων Quds υποστράτηγο Qassem Soleimani.

Το συλλαλητήριο  έγινε  στο Ιράν για τον πρώτη επέτειο μνήμης του θανάτου του πυρηνικού επιστήμονα Majid Shahriari, ο οποίος δολοφονήθηκε  από την ισραηλινή υπηρεσία Μοσάντ, πέρυσι, που υποστηρίχτηκε από την βρετανική  Μ16.

Λίγο αργότερα ένοπλες στρατιωτικές ομάδες ώθησαν τους φοιτητές έξω από το κτίριο, αλλά οι διαδηλωτές προσπάθησαν και τα κατάφεραν να ενωθούν και να ξαναμπούν στο κτίριο της βρετανικής πρεσβείας όπου κατέβασαν από τους τοίχους την φωτογραφία της βασίλισσας της Βρετανίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε υποβάθμιση των σχέσεων με τη Βρετανία την Κυριακή. Η ιρανική κυβέρνηση ενέκρινε την απόφαση αυτή με 179 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 11 αποχές.

Οι τέσσερις που ψήφισαν κατά,  απαίτησαν την πλήρη περικοπή των δεσμών με το Λονδίνο.
--

Δεν υπάρχουν σχόλια: