25 Νοεμβρίου 2011

Ευρώπη

 

H Ευρώπη, αποκαλούμενη και Γηραιά ήπειρος, κατά συνθήκη, θεωρείται ότι είναι μία από τις επτά ηπείρους του κόσμου. Αποτελούμενη από τη δυτικότερη χερσόνησο της Ευρασίας, η Ευρώπη χωρίζεται γενικά από την Ασία στην ανατολή του από το χώρισμα που απολείται από τα Ουράλια, τον ποταμό Ουράλη, την Κασπία Θάλασσα, η περιοχή του Καυκάσου (προσδιορισμός των συνόρων) και τη Μαύρη Θάλασσα προς τα νοτιοανατολικά. Επίσης, η Ευρώπη συνορεύει με τον Αρκτικό ωκεανό και άλλα υδατικά συστήματα στα βόρεια, τον Ατλαντικό Ωκεανό στα δυτικά, τη Μεσόγειο Θάλασσα προς νότο, και τη Μαύρη Θάλασσα και συνδέεται με υδατικούς οδούς προς τα νοτιοανατολικά. Ωστόσο, τα σύνορα της Ευρώπης -μια έννοια που χρονολογείται από την κλασική αρχαιότητα- είναι κάπως αυθαίρετη, όπως ο όρος ήπειρος μπορεί να αναφέρεται σε μια πολιτιστική και πολιτική διάκριση ή μία φυσιογραφική.

Η Ευρώπη είναι η τέταρτη σε έκταση ήπειρος του πλανήτη μας. Καταλαμβάνει συνολικά με τα νησιά έκταση 10.500.000 τετρ. χιλ., το 7% περίπου της συνολικής ξηράς του πλανήτη μας. Ο πληθυσμός της, σύμφωνα με τα στοιχεία του 1981 ξεπερνούσε τα 670.000.000 κατοίκους.

 Γλώσσες Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, Φιννοουγγρικές γλώσσες, Ελληνική γλώσσα, Βασκική γλώσσα

Σκανδιναβικές χώρες

Χώρες της Βαλτικής

Βρετανικά Νησιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Δυτική και Κεντρική Ευρώπη

 Ιβηρική Χερσόνησος

Ιταλική χερσόνησος

Βαλκανική Χερσόνησος

 

Νησιά Μεσογείου

Ανατολική Ευρώπη

Υπερκαυκάσιες χώρες


Σημειώσεις:
  • Στη Δανία ανήκουν και οι αυτόνομες νήσοι Φερόες καθώς και η Γροιλανδία, που πολιτικά θεωρείται Δανική περιοχή με αυτοδιάθεση. Η Γροιλανδία ανήκει γεωγραφικά στην Αμερική, αλλά πολιτιστικά και πολιτικά στην Ευρώπη.
  • Στη Νορβηγία ανήκουν το Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ και το νησί Γιαν Μαγιέν που βρίσκονται στον Αρκτικό Ωκεανό, καθώς και ένα νησί στο νότιο Ατλαντικό Ωκεανό (Μπουβέ) και το Νησί του Πέτρου Α' και τη Γη της Βασίλισσας Μάουντ στην Ανταρκτική.
  • Στην Φινλανδία ανήκουν και τα αυτόνομα Νησιά Ώλαντ.
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνει και υπερπόντια εδάφη και σε άλλες ηπείρους. Ανάμεσα στις εξαρτημένες περιοχές περιλαμβάνονται επίσης και δύο νησιά στην περιοχή της Θάλασσας της Μάγχης (Γκέρνσεϊ και Τζέρσεϊ) καθώς και η Νήσος του Μαν στην Ιρλανδική Θάλασσα.
  • Στη Γαλλία συμπεριλαμβάνονται και υπερπόντια διαμερίσματα και εδαφικές επικράτειες σε άλλες ηπείρους.
  • Η Ολλανδία αποτελεί συστατικό κράτος του Βασιλείου των Κάτω Χωρών. Σε αυτό ανήκουν επίσης και χώρες και ειδικοί δήμοι στην Αμερική.
  • Στην Ισπανία ανήκουν διοικητικά οι Κανάριες Νήσοι και πόλεις στην βορειοδυτική Αφρική.
  • Στην Πορτογαλία ανήκουν και τα νησιά (Αζόρες και Μαδέρα) της Αφρικής.
  • Στην περιοχή της Ανδαλουσίας (Ισπανία) βρίσκεται και το Γιβραλτάρ, το οποίο αποτελει υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.
  • Στα Βαλκάνια υπάρχει και το Κόσοβο το οποίο ανακοίνωσε, μονομερώς, την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, χωρίς η δεύτερη να την κάνει δεκτή. Μέχρι σήμερα περισσότερες από 70 χώρες έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του.
  • Η Τουρκία γεωγραφικά είναι ασιατική χώρα. Εδώ εννοείται το ευρωπαϊκό της τμήμα
  • Η Κύπρος γεωγραφικά ανήκει στην Ασία. Για πολιτιστικούς και πολιτικούς λόγους όμως υπολογίζεται ως Ευρωπαϊκό κράτος. Το βόρειο μέρος της Κύπρου τελεί υπό τουρκική κατοχή από το 1974. Κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το 1983 η Τουρκία προέβη σε ανακήρυξη του σε κράτος με το όνομα «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», χωρίς όμως να πετύχουν τη διεθνή αναγνωρισή του από τα άλλα μέλη του ΟΗΕ. Στην Κύπρο υπάρχουν επίσης δύο περιοχές υπό Βρετανική δικαιοδοσία (Ακρωτήρι Κύπρου και Δεκέλεια Κύπρου)
  • Το μεγαλύτερο μέρος της Ρωσίας (Σιβηρία) ανήκει στην Ασία.
  • Στην περιοχή της Μολδαβίας βρίσκεται και η Υπερδνειστερία η οποία διακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1990, αλλά δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ανακηρύξει την Υπερδνειστερία ως περιοχή «παγωμένης διαμάχης», ενώ οι κάτοικοί της επιθυμούν την ανεξαρτητοποίησή τους από τη Μολδαβία και την ένωσή τους με τη Ρωσία.
  • Η Αρμενία και ένα μεγάλο μέρος της Γεωργίας γεωγραφικά ανήκουν στην Ασία. Για πολιτικούς και πολιτιστικούς λόγους, όμως θεωρούνται Ευρωπαϊκά κράτη.
  • Τμήμα του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται στην Ασία.
  • Στην περιοχή υπάρχει και το Καζακστάν, το οποίο θεωρείται Ασιατικό κράτος, αλλά ένα τμήμα του βρίσκεται σε Ευρωπαϊκό έδαφος.
  • Στην περιοχή της Γεωργίας υπάρχει και η αυτόνομη δημοκρατία της Αμπχαζίας, η οποία διακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Με εξαίρεση τη Ρωσία και λίγες ακόμα χώρες δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Παρόμοια περίπτωση αποτελεί και η Νότια Οσετία.
  • Στη Βόρεια θάλασσα, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την παραλία του Σάφολκ στην Αγγλία, βρίσκεται και το αποκαλούμενο Πριγκιπάτο του Σίλαντ (Principality of Sealand). Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πλατφόρμα-θαλάσσιο οχυρό, 550 τετραγωνικών μέτρων, από την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1967, ένας πρώην ταγματάρχης του Βρετανικού στρατού με το όνομα Paddy Roy Bates, ανακήρυξε μονομερώς το οχυρό ως ανεξάρτητο κράτος. Κανένα κράτος δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα το συγκεκριμένο «κράτος», το οποίο έχει δική του σημαία, σύνταγμα και νόμισμα. Το Πριγκιπάτο του Σίλαντ αποτελεί μια από τις πιο γνωστές περιπτώσεις μικροεθνών. Άλλα γνωστά μικροέθνη στην περιοχή της Ευρώπης αποτελούν το Πριγκιπάτο της Σεμπόργκα στην Ιταλία, η περιοχή Κριστιάνια στην Κοπεγχάγη (η οποία αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση της Δανίας ως ένα «κοινωνικό πείραμα») και η Δημοκρατία της Saugeais, μια ένωση 11 μικρών πόλεων στην Γαλλία

Δεν υπάρχουν σχόλια: