Άλλες χειροτονίες στο Βούρκο
Είχαν προηγηθεί της τελετής αυτής Θεμελιώσεως και άλλα σημαντικά, για την εκκλησιαστική ζωή και δράση, γεγονότα: ανήμερα της μνήμης του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον πανηγυρίζονται ι. Ναό στη Λιβαδειά, ο Μητροπολίτης κ. Δημήτριος κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροτόνησε στο βαθμό του Διακόνου τον κ. Ιωάννη Παπά ο οποίος κλήθηκε Διάκονος Κοσμάς. Ο Μητροπολίτης νουθετώντας τον νέο Διάκονο τον συμβούλεψε για την υπακοή που πρέπει να δείχνει ο κληρικός προς τον Επίσκοπο αλλά απευθύνθηκε και στο πολυπληθές εκκλησίασμα να τους υπενθυμίσει την προτροπή του Αρχιεπισκόπου μας Αναστασίου ώστε περισσότεροι νέοι άνθρωποι να προσέλθουν στις γραμμές του Ορθόδοξου κλήρου. Επίσης απηύθυνε έκκληση ώστε με τη συνεργασία τους οι λαϊκοί να στηρίζουν τον αγώνα των κληρικών και όχι να προβάλλουν δυσκολίες σ’ αυτούς.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Δημήτριος μίλησε επίσης στο κήρυγμα του για τη ζωή και το έργο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού του οποίου ο τόπος μας οφείλει πολλά που κράτησε τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία μας. Αλλά αναφέρθηκε επίσης ο κ. Δημήτριος και σε ένα άξιο συνεχιστή του έργου και του οράματος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και κατά μίμηση σε εξίσου δύσκολες συγκυρίες και συνθήκες: δεν είναι άλλο παρά αυτό του Αρχιεπισκόπου μας Αναστασίου ο οποίος 20 χρόνια τώρα (όσα και ο Άγιος εργάστηκε και δραστηριοποιήθηκε με τις περιοδείες του στην Ήπειρο) κηρύττει το λόγο του Θεού στα μέρη μας, τονώνει το αίσθημα του Ορθοδόξου πληρώματος, κτίζει καινούργιες εκκλησίες, ιδρύει και λειτουργεί σχολεία και εκπαιδευτικά κέντρα, οργανώνει τοπικές κοινότητες…
Στο προαύλιο χώρο της Εκκλησίας προσφέρθηκε κέρασμα για την γιορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού αλλά και τη χειροτονία του Διακόνου. Ο Έπαρχος Λιβαδειάς κ. Ηρώδης Νταλιάνης, ο οποίος όπως και ο Αντινομάρχης Αυλώνας κ. Χαράλαμπος Παντέκης συμμετείχε στις λατρευτικές ακολουθίες, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τις εξελίξεις αυτές και ειδικά τη χειροτονία ενός νέου ανθρώπου απ’ την περιοχή της Λιβαδειάς. Ο Διάκονος Κοσμάς κατάγεται απ’ το Σωπίκι.
Μια άλλη χειροτονία είχε προηγηθεί αυτής, εκείνη του κ. Βασίλη Γιάννη, απ’ τη Φοινίκη, στο βαθμό του Διακόνου που είχε τελεστεί επίσης απ’ τον Μητροπολίτη Δημήτριο στον ι. Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Δέλβινο, την Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010.
Πηγή: www.vourkos.com