4 Ιουνίου 2023

Νέα προδικαστική προσφυγή για τον οδικό άξονα Ιωαννίνων- Κακαβιάς

 


Αντιμέτωπος και πάλι με… περιπέτειες είναι ο διαγωνισμός για τον οδικό άξονα Ιωαννίνων- Κακαβιάς. Ο διαγωνισμός μετά την αρχική ακύρωσή του επαναπροκηρύχθηκε όμως φαίνεται ότι δύσκολα θα ολοκληρωθεί μέσα στο αρχικό χρονικό πλαίσιο που είχε θέσει το Υπουργείο, δηλαδή ως τις 22 Ιουνίου που ήταν η καταληκτική ημερομηνία.

Και στην φάση αυτή κατατέθηκε νέα προδικαστική προσφυγή από το ίδιο σχήμα εταιρειών που μέσω της αρχικής είχε οδηγήσει τον διαγωνισμό σε ακύρωση.

Στη νέα προδικαστική σημειώνεται ότι όροι του διαγωνισμού όπως συντάχθηκαν δεν συνιστούν συμμόρφωση της αναθέτουσας αρχής με βάση της απόφαση που είχε ληφθεί. Όπως τονίζει συνιστούν μερική πλημμελή εφαρμογή της και διατηρούνται οι δυσχέρειες συμμετοχής ενώσεων εταιρειών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην προδικαστική προσφυγή «θα πρέπει οι οικονομικοί φορείς που συμμετέχουν υπό τη μορφή ένωσης στον διαγωνισμό αθροίζοντας παραδεκτά εμπειρία, να έχουν κατασκευάσει μία γέφυρα ελάχιστου μήκους 100 μέτρων, η οποία ωστόσο θα πρέπει να περιλαμβάνεται σε έργο που απαιτείται κατά τη διακήρυξη να διαθέτει είτε χαρακτηριστικά αυτοκινητοδρόμου 25 χιλιομέτρων, είτε σιδηροδρομική γραμμή 25 χιλιομέτρων, είτε σε οδό τουλάχιστον συγκεκριμένης διατομής 25 χιλιομέτρων.

Τα μέλη της ένωσης για να αθροίζουν την εμπειρία τους, θα πρέπει αυτή ναι μεν να προέρχεται από συμμετοχή τους σε κατασκευή αυτοκινητοδρόμου, αλλά ο αυτοκινητόδρομος θα πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον 25 χιλιομέτρων. Ήτοι, αν έχουν συμμετάσχει σε κοινοπραξία σε περισσότερους αυτοκινητοδρόμους (9 και 8 χιλιομέτρων) όπως εν προκειμένω, τα ίδια μέλη της ένωσης και τα οποία κατά τον νόμο και τη διακήρυξη έχουν αθροιζόμενη εμπειρία 51 χιλιομέτρων σε αυτοκινητόδρομους, δεν μπορούν να την επικαλεστούν και να την αθροίσουν για να συμμετάσχουν παραδεκτά. Ενώ περαιτέρω, καμία διαφοροποίηση ως προς την τεχνική ικανότητα και την εμπειρία δεν δικαιολογεί τον αποκλεισμό εμπειρίας από περισσότερους αυτοκινητοδρόμους μικρότερου μήκους. Με αυτόν τον τρόπο όμως εισάγονται δυσανάλογα κριτήρια προσμέτρησης της τεχνικής και επαγγελματικής ικανότητας τα οποία δημιουργούν συνθήκες άνισης μεταχείρισης και παρεμποδίζουν τη συμμετοχή εταιρειών στον διαγωνισμό και την απόκτηση εμπειρίας….

Οι ως άνω τεθέντες όροι, αφενός είναι δυσανάλογοι με το δημοπρατούμενο αντικείμενο, αφετέρου περιορίζουν τον κύκλο των δυνάμενων να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό και παρεμποδίζουν τη συμμετοχή μας στον υπ’ όψη διαγωνισμό».

Η προδικαστική παραπέμπεται και πάλι στο 5ο Κλιμάκιο της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και θα συζητηθεί στις 7 Ιουλίου.

Πηγή: epiruspost.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: