6 Μαρτίου 2018

Η Αθήνα επιλέγει τη διπλωματία και την υπομονή

Η Αθήνα επιλέγει τη διπλωματία και την υπομονή
Σε δύο επίπεδα σχεδιάζει να κινηθεί η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε σχέση πάντα με τη διαχείριση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης. Το πρώτο επίπεδο, είναι και το ορατό, αφορά τις προσπάθειες της Αθήνας να μειώσει τις πιθανότητες αναβάθμισης του περιστατικού στον Έβρο σε «μείζον διπλωματικό ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Μαξίμου.

«Θα αποβεί εις βάρος της τουρκικής πλευράς, εάν και εφόσον η Άγκυρα αποφασίσει να εκμεταλλευτεί αυτό το απλό μεθοριακό περιστατικό», φέρεται να επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αυτής. 

«Θα αποβεί εις βάρος της τουρκικής πλευράς, εάν και εφόσον η Άγκυρα αποφασίσει να εκμεταλλευτεί αυτό το απλό μεθοριακό περιστατικό»
Το δεύτερο επίπεδο αφορά στη μη ορατή μεν, αλλά ενδεχομένως πιο ουσιαστική κλιμάκωση της διπλωματικής δραστηριότητας της Αθήνας, σε διεθνείς θεσμούς, όπως το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τον ΟΗΕ. Η κλιμάκωση της ελληνικής διπλωματικής παρέμβασης έχει ήδη αρχίσει με την ενημέρωση των ευρωπαίων υπουργών άμυνας και του ΝΑΤΟ από τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Καμμένο, ο οποίος βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης στις Βρυξέλλες. 

Παρεμβατικές ενέργειες διαπιστώθηκαν και στο Ευρωκοινοβούλιο με σειρά ερωτήσεων που υπεβλήθησαν στην αρμόδια Επίτροπο κυρία Φεντερίκα Μογκερίνι η οποία το απόγευμα της Τρίτης προχώρησε σε μία χαμηλών τόνων μεν, αλλά ουσιαστική έκφραση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας τα όσα κατά καιρούς έχουν ειπωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για σεβασμό κυριαρχικών δικαιωμάτων, καλή γειτονία, σεβασμό του διεθνούς δικαίου... Σε μία αναλόγου περιεχομένου δήλωση προέβη και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.
Η Φεντερίκα Μογκερίνι προχώρησε σε μία χαμηλών τόνων μεν, αλλά ουσιαστική έκφραση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα
Η Φεντερίκα Μογκερίνι προχώρησε σε μία χαμηλών τόνων μεν, αλλά ουσιαστική έκφραση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα


Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας νωρίς το απόγευμα της Τρίτης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κύριο Γκουτιέρεζ, κι αφού τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που εμφανίζονται στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ λόγω της τουρκικής τακτικής έντασης, του ζήτησε να παρέμβει στην Άγκυρα για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Οι γονείς των δύο στρατιωτικών στο προξενείο της Ελλάδoς στην Αδριανούπολη
Οι γονείς των δύο στρατιωτικών στο προξενείο της Ελλάδoς στην Αδριανούπολη


Οι κινήσεις σε διεθνές επίπεδο αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι παραμένει ανοιχτό το μείζον ζήτημα που αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και που είναι η Σύνοδος Κορυφής Τουρκίας-Ε.Ε. στη Βάρνα της Βουλγαρίας,
Οι κινήσεις σε διεθνές επίπεδο αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι παραμένει ανοιχτό το μείζον ζήτημα που αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και που είναι η Σύνοδος Κορυφής Τουρκίας-Ε.Ε. στη Βάρνα της Βουλγαρίας, που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαρτίου. Η διοργάνωση αυτής της Συνόδου παραμένει, εν πολλοίς, στον «αέρα», αφού μετά τις πρόσφατες επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες, τέθηκε το ζήτημα του κατά πόσο πρέπει να πραγματοποιηθεί μια τέτοια Σύνοδος, όταν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρος αφενός, αλλά και της Τουρκίας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αφετέρου, είναι προβληματικές, έως, ορισμένες φορές, και αδιέξοδες. 

Η Τουρκία το γνωρίζει αυτό, όπως και ότι πάνω από το 75% της οικονομίας της εξαρτάται από την Ε.Ε. Ωστόσο, η Άγκυρα διαθέτει έναν άσσο στο μανίκι, που ακούει στο όνομα προσφυγικό-μεταναστευτικό, ζήτημα που προκαλεί ανατριχίλες στις χώρες της Ευρώπης. 

Η Αθήνα λοιπόν συνιστά υπομονή και ψυχραιμία, την ώρα που η Άγκυρα υιοθετεί την τακτική της κωλυσιεργίας όσον αφορά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα η «ατμομηχανή» της άσκησης πολιτικής στην Τουρκία σε αυτό το θέμα, είναι τα ΜΜΕ. Είναι αυτά που αναμοχλεύουν συστηματικά και μεθοδικά τη σύνδεση της σύλληψης στον Έβρο με την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. ενώ μεθοδεύουν επίσης τη διαμόρφωση κλίματος, επιμένοντας ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κατηγορούνται, ή ενδεχομένως να κατηγορηθούν, για κατασκοπεία. 

Το κλίμα αυτό «φουντώνει» διότι υπάρχει μια ένοχη σκοπιμότητα. Να επηρεαστεί ο επαρχιακός εισαγγελέας και το δικαστήριο της Αδριανούπολης να μην λειτουργήσουν ευνοϊκά και λογικά σε αυτή την υπόθεση, αλλά αντιθέτως να ακολουθήσουν το κοινό αίσθημα που καλλιεργείται στην Τουρκία. 
​Η ελληνική κυβέρνηση έχει στρέψει το βλέμμα της στο τι ακριβώς συμβαίνει εντός της Τουρκίας με τα δεδομένα που έρχονται από το μέτωπο του Αφρίν και υποδηλώνουν πως τα αμέσως επόμενα 24ωρα ενδεχομένως η Άγκυρα να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό ζήτημαΈνα αντίστοιχο κλίμα επιχειρείται μέσω των ΜΜΕ και στην Ελλάδα, όπου αιφνιδίως σχόλια και δηλώσεις Τούρκων δημοσιογράφων και όχι κυβερνητικών παραγόντων ή ατόμων που εμπλέκονται πολιτικά και νομικά στην υπόθεση, αναβαθμίζονται σε θέσφατα και ανακυκλώνονται, δημιουργώντας εντυπώσεις στην ελληνική κοινή γνώμη. Ειδικό ρόλο ένθεν κακείνθεν του Αιγαίου έχουν αναλάβει και οι περίφημοι στρατηγικοί αναλυτές, οι οποίοι καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στα πάνελ των τηλεοπτικών σταθμών. 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει στρέψει το βλέμμα της στο τι ακριβώς συμβαίνει εντός της Τουρκίας με τα δεδομένα που έρχονται από το μέτωπο του Αφρίν και υποδηλώνουν πως τα αμέσως επόμενα 24ωρα ενδεχομένως η Άγκυρα να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Μία συμφωνία μεταξύ των βασικών συντελεστών στη συριακή κρίση με την οποία η πόλη του Αφρίν θα τεθεί υπό τον έλεγχο της Δαμασκού με την παρουσία αραβικών και κουρδικών πολιτοφυλακών. Μια τέτοια εξέλιξη θα θέσει τον Ταγίπ Ερντογάν σε μία δυσάρεστη κατάσταση. Όλα εξαρτώνται από το αντάλλαγμα και κατά πόσο το αντάλλαγμα αυτό θα είναι πειστικό. 



Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, Αμερικανοί και Ρώσοι, Γάλλοι και Άραβες, δέχονται τη δημιουργία μια ζώνης ασφαλείας μικρού βάθους υπό τουρκικό έλεγχο εντός του καντονίου του Αφρίν. Το ζήτημα είναι το εάν και κατά πόσο η Άγκυρα θα το θεωρήσει αρκετό και θα συναινέσει σε μία τέτοια εξέλιξη. Σε οποιαδήποτε ωστόσο περίπτωση η έννοια της πολεμικής εκστρατείας του Ερντογάν κατά της Συρίας θα έχει δεχθεί έναν σημαντικό κόλαφο γοήτρου, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις εσωτερικές ισορροπίες του Προέδρου της Τουρκίας. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Αθήνα παρατηρεί με προσοχή τις εξελίξεις, αντιλαμβανόμενη ότι οι επιπτώσεις από μία στρατηγική υποχώρηση του Ερντογάν στα νότια σύνορά του, ενδεχομένως να προκαλέσουν αναταράξεις και αστάθεια στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας, δηλαδή στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ της Κύπρου. 
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 6 Μαρτίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια: