16 Ιουνίου 2017

Κύπρος: Ιστορική απόφαση της Βουλής για εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας

Κύπρος: Ιστορική απόφαση της Βουλής για εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας
Ιστορική απόφαση πήρε σήμερα η Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας για εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ), ύστερα από συζητήσεις 16 χρόνων.


Υστέρα από τέσσερις ώρες διαβουλεύσεων στην Ολομέλεια της Βουλής, εγκρίθηκαν ομόφωνα οι νόμοι και οι κανονισμοί για αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και για εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε ανάρτηση στο twitter χαρακτήρισε ιστορική την εξέλιξη αυτή, αναφέροντας ότι "ύστερα από δεκαετίες ατέρμονων συζητήσεων, επιτυγχάνεται μια από τις καθοριστικότατες μεταρρυθμίσεις".

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας χαρακτήρισε την ψήφιση των νομοσχεδίων για το ΓΕΣΥ ορόσημο για την υγεία, αναφέροντας πως αποτελεί κορυφαίο έργο κοινωνικής πολιτικής, το οποίο ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του τομέα της υγείας και διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που εγκρίθηκε, το ΓΕΣΥ θα χηματοδοτείται από εισφορές που καθορίζονται ως ακολούθως:

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, και εισοδηματίες θα αποδίδουν στο ταμείο του ΓΕΣΥ ποσοστό 1,70% των εισοδημάτων τους, οι εργοδότες 1,85%, οι αυτοτελώς εργαζόμενοι 2,55% και το Κράτος 1,65%.

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: