12 Ιουνίου 2017

Ντιμιτρόφ: Τα Σκόπια εξετάζουν το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ με προσωρινή ονομασία


Φώτο από το σχετικό δημοσίευμα στους FT

Ιούνιος 12, 2017. 16:51

Με στόχο να τεθεί τέρμα στην αντίθεση της Ελλάδας και στη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια, σκοπεύουμε σε κίνηση για ένταξη της χώρας με μια προσωρινή ονομασία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων στους Financial Times.

Η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων εξετάζει νέες προτάσεις για μια προσωρινή ονομασία, σε μια προσπάθεια να ξεκλειδώσει την ελληνική αντίθεση στην ένταξή της χώρας στο ΝΑΤΟ, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ στην εφημερίδα του Λονδίνου.

«Η ένταξη των Σκοπίων θα βοηθήσει στην ηρεμία της κατάστασης στα Βαλκάνια, μειώνοντας  τον κίνδυνο αιματοχυσίας στην περιοχή», είπε ο Ντιμιτρόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε την παραμονή της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες και την Αθήνα.

Ο Ντιμιτρόφ ανέφερε στους FT ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά πρωτεύει να συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο γειτόνων, μετά το βέτο της Αθήνας  στο αίτημα των Σκοπίων το 2008 για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Θα συζητήσουμε με την Ελλάδα τι είδους γείτονα θέλει. Μήπως θέλει μια σταθερή, φιλική χώρα που προσφέρει ελπίδα, δημοκρατία και δικαιοσύνη; Εάν είναι ένας καλός γείτονας  για την Ελλάδα, ίσως, οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις συνειδητοποιήσουν ότι αυτό μας δίνει μια ιστορική ευκαιρία», είπε ο Ντιμιτρόφ στους FT.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το ζήτημα του ονόματος «επιπλέει στο παρελθόν» και ότι μια από τις προηγούμενες προτάσεις ήταν το όνομα  «Άνω Μακεδονία».

Η εφημερίδα ‘FT’ αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να έχει χαιρετίσει τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, ως συνεργάσιμο εταίρο σε σχέση με την προηγούμενη που ήταν «έντονα εθνικιστική», αλλά ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι η Αθήνα δεν θα βιασθεί  στην επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στην αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ ως  κόμμα, είχε ταχθεί σε ένα σύνθετο όνομα που θα συμπεριλάμβανε τη «Μακεδονία». Όμως, μετά την κατάληψη της εξουσίας, το κόμμα θεμελιωμένο με πολύ ισχυρότερη θέση, μερικώς πιέζεται από τον εθνικιστικό κόμμα – συνεργάτη του συνασπισμού, ΑΝΕΛ.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δήλωσε  στην εφημερίδα ότι είναι δύσκολο κανείς να είναι αισιόδοξος (σε απόφαση) εάν λάβουμε υπόψη ότι η εθνικιστική ρητορική είναι αυτή που κυριαρχεί μεταξύ των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ.

«Υπάρχει, επίσης, μια ήσυχη εθνικιστική γραμμή στο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη», δήλωσε τους Financial Times.

Ο Ντιμιτρόφ υπενθύμισε ότι οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να τεθεί ενώπιον του λαού με δημοψήφισμα και ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει διακομματική συναίνεση, πριν να τεθεί το ζήτημα σε ψηφοφορία.

Σύμφωνα με τους FT, ανώνυμοι αναλυτές πιστεύουν ότι το όνομα που θα συμφωνηθεί μπορεί να ισχύσει μέχρι ένα έτος.

‘Σε πολλά μέρη των Βαλκανίων, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι υπάρχει μια ευκαιρία για αλλαγή των μετα-γιουγκοσλαβικών συμφωνιών. Η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ μπορεί να έχει μια κατευναστική επίδραση στην περιοχή’, δήλωσε ο Ντιμιτρόφ.

Οι Financial Times γράφουν ότι  ο λόγος που οι δυτικές χώρες έχουν γίνει πιο αποφασιστικές  σε σχέδια για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, είναι ότι η Ρωσία άρχισε να παρεμβαίνει  στα Βαλκάνια, πριν ακόμη από την απόπειρα του πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο.
(utrinski.mk)

Δεν υπάρχουν σχόλια: